Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

15. 03. 2011

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković preuzeo dužnost

Beograd, 15.3.2011. (Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva) - Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković preuzeo je dužnost.

Biografija

Predrag Marković

Rođen je 7. decembra 1955. u Čepuru kod Paraćina gde je pohađao i osnovnu školu i gimnaziju. Studirao je novinarstvo na FPN u Beogradu, a istoriju i kulturu u Madridu i Barseloni.

Uređivao listove (Student, Književna reč, Vreme), časopise (Vidici, Književnost) i biblioteke (Pegaz, Albatros, Retrospektive).

Knjige proze: Morali bi doći nasmejani lavovi (Zagreb, 1983) i Otmenost duše (Beograd, 1989).

Pored književnokritičke delatnosti uredio je, priredio ili preveo veći broj temata i knjiga iz oblasti srpske i hispano književnosti HH veka i političke istorije XIX i HH veka.

Uredio je skoro hiljadu knjiga iz oblasti književnosti, istorije, prava i ekonomije.

U vreme potpunog raspada društvenih vrednosti i hiperinflacije, okuplja u tom trenutku (1993) alternativne, nove ili niskotiražne autore različitih poetičkih, političkih i generacijskih pripadnosti i formira izdavačku kuću i definiše standard za 17 biblioteka. Knjige ove kuće narednih godina štampaju se u tiražu oko milion primeraka, osvajaju preko sto najvažnijih nagrada u Srbiji i regionu i doživljavaju skoro 200 prevoda u 35 zemalja na pet kontinenata.

Autori Stubova kulture su u ovom veku postali ambasadori, guverneri, ministri i potpredsednici Vlada ali Stubovi kulture su ostali politički neutralni, kuća nikada nije ni tražila ni dobila nikakvu dotaciju ili donaciju od države, a P. Marković je od 2001. do 2007. predao upravljačka prava menadžmentu kuće.

Nije član stranke.

Bio je jedan od dva osnivača i drugi predsednik UO ekspertske mreže G17 PLUS, a od formiranja stranke G17 PLUS decembra 2002. do maja 2006. godine potpredsednik stranke (od septembra 2004. u ostavci).

Oktobra 2006. G17 PLUS mu je dodelio status počasnog predsednika stranke.

Član je PEN-a, Evropskog pokreta, SKD-a i Krunskog saveta.

Bio je tokom 2001. i 2002. godine predsednik Udruženja izdavača Srbije i Crne Gore.

Od januara 2004. do februara 2007. bio je narodni poslanik i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije (izabran glasovima pozicije i opozicije - jedina stranka koja nije glasala za njega, na prvoj sednici novog saziva mu je javno odala priznanje) a u periodu mart-juli 2004. v.d. Predsednika Republike Srbije.

Na njegov predlog i njegovim potpisom Srbiji su 17. avgusta 2004. vraćeni grb, zastava i himna, a 5. juna 2006. Srbija je preuzela nadležnosti od Državne zajednice i postala samostalna država.

Potpisao je 260 zakona i Ustav Republike Srbije. (Mada jedan od autora i predsednik Odbora za ustavna pitanja NSRS, Predlog Ustava nije potpisao).

Predsednica Parlamenta Republike Mađarske mu oktobra 2006. uručuje priznanje za istorijske zasluge u odnosima mađarskog i srpskog naroda a stručne službe Narodne skupštine Srbije u zgradi kojoj je dao ime (Dom Narodne skupštine) decembra 2006. zlatnu kolajnu za istorijske zasluge i unapređenje parlamentarizma.

Nosilac je kraljevskog ordena Belog orla u Prvom stepenu.

Januara 2007. se, kao što je šest meseci ranije i najavio, potpuno povukao iz javnog života.

4. aprila 2010. najavio je povratak u javni život kao pojedinac, jedan od inicijatora i autor Programa političke unije Ujedinjeni regioni Srbije. Prilikom formiranja Ujedinjenih regiona Srbije, u Beogradu, 16, maja 2010, prihvatio je samo mesto u Predsedništvu.

Poseduje izdavačku kuću Stubovi kulture, stan od 32 kvadrata u Rakovici, porodičnu kuću i vinograd u Paraćinu, auto marke Rover (2005) i ušteđevinu od 11.000 evra.

Nikada se u javnosti ne pojavljuje ni sa kim iz svog privatnog života, niti demantuje medijske napise. Nije oženjen (razveden).

Iz prvog braka ima sina Jakova.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs