Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

18. 03. 2011

OSLOBODITI MINISTRE ZA DOBRO JAVNOSTI

Odluka da se stopiraju intervjui članova Vlade Srbije skandalozna i neprihvatljiva, ocenjuju sagovornici Danasa

Informacije od javnog značaja ne smeju da podležu vladinom kodeksu, upozorava Šabić, Pokrenuti ocenu ustavnosti izmena Zakona o vladi, kažu stručnjaci, Neophodna zajednička akcija medija, poručuje NUNS

Beograd, 18.03.2011. (Danas) - Odlukom "vrha" da se intervjui članova Vlade Srbije za Danas u poslednjem momentu stopiraju, iako su ministri, ne samo izrazili želju da odgovore na naša pitanja, već i uveliko odmakli u pisanju odgovora, o čemu smo pisali u jučerašnjem broju, naišla je na negativnu reakciju javnosti. Medijske organizacije osudile su takvo ponašanje vlasti i najavile da će vladi biti upućen zahtev da razmotri spornu odluku da njeni članovi ne mogu da iznose u javnost mišljenje suprotno stavu vlade. Kako ocenjuju naši sagovornici, odluka da se stopiraju intervjui je skandalozna i neprihvatljiva.

Prema nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o Vladi Srbije, članovi izvršne vlasti su dužni da u javnosti izražavaju i zastupaju stavove vlade. Posebno je naglašeno da tu obavezu ima i ministar koji je glasao protiv neke odluke. Takođe, članovi vlade, državni sekretari ili direktori posebnih organizacija i službi ne smeju da budu anonimni izvori novinarima.

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ističe za Danas da je autonomno pravo da državni organi uređuju način na koji žele da komuniciraju s javnošću. "Tačno je da smo imali primere soliranja političara u obraćanju medijima, ali suprotstavljanju tome mora da se ima mere", ocenjuje Šabić. On ukazuje da ne može da ima uticaj na to kako će mediji dobijati izjave, mišljenja ili intervjue od političara. "Međutim, kada je reč o informacijama od javnog značaja, koje su sadržane u određenim dokumentima, tu kodeks o ponašanju članova vlade ne može da ima važnost", zaključuje Šabić.

Advokat Slobodan Kremenjak, konsultant prilikom pisanja više medijskih zakona, ističe za Danas da su najnovije odredbe iz Zakona o vladi "neprihvatljive" i "potpuni skandal", kao i da treba preispitati da li su u suprotnosti sa Zakonom o informisanju. "Nije dobro obavezivati ministre i druge državne funkcionere, jer je to svedočanstvo nepoverenja u njihov rad. U svakom slučaju, moguće je pokrenuti ocenu ustavnosti ovakve odluke", ukazuje Kremenjak.

Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, ističe za Danas da će ova organizacija predložiti svim redakcijama da upute zahtev Vladi Srbije da razmotri spornu zakonsku odluku. On dodaje da će NUNS zatražiti i tumačenje međunarodnih organizacija koje se bave slobodom štampe u vezi s ovim pitanjem. Obradović navodi da će ovo udruženje reagovati u skladu sa svojim mogućnostima, kao i da će vršiti pritisak na vladu kako bi došlo do promene sporne odluke.

NUNS je u jučerašnjem saopštenju osudio, kako se navodi, "odluku Vlade Srbije" da zabrani objavljivanje intervjua koje su s našim listom već bila dogovorila dva člana vlade. Potvrđujući naše pisanje da je reč o svojevrsnoj cenzuri, NUNS obrazlaže da ögrađani imaju pravo da znaju šta misle i nameravaju ministri i drugi predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti". "Državni organi su obavezni da građanima omoguće slobodan pristup informacijama, a ne da taj pristup blokiraju", upozorava NUNS i dodaje da pravo vlade da uređuje odnose s medijima ne sme narušavati pravo javnosti da zna šta i kako vlada radi.

Podsetimo, predsednica UNS Ljiljana Smajlović takođe je iskazala solidarnost s Danasom i izrazila protivljenje izmenama Zakona o vladi. "Građani plaćaju cenu lošeg rada vlade. Informacije o tome ako vlada funkcioniše nisu svojina premijera Cvetkovića i predsednika Tadića, već građana Srbije", ukazala je Smajlovićeva u jučerašnjem izdanju našeg lista.

Nedavno je i organizacija Transparentnost Srbija ocenila da bi izmene Zakona o vladi mogle da dovedu do smanjenja informacija o načinu odlučivanja u izvršnoj vlasti koje su dostupne javnosti. "O procesu donošenja odluka u ovom telu javnost je do sada veoma često dobijala obaveštenja na neformalan način, preko ministara koji su ostali u manjini. Ne sporeći potrebu da Vlada Srbije nastupa kao jedinstven tim i da se obezbedi da informacije o njenom radu koje dospevaju u javnost budu pouzdane, smatramo da bi trebalo učiniti dostupnim i neke podatke koji se sada po pravilu ne objavljuju", saopštila je Transparentnost.

S druge strane, šef vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović rekao je juče da Nemanjinoj 11 "nema cenzure" i ocenio da se "u delu javnosti" odredbe o ponašanju članova vlade "pogrešno tumače". "Tim zakonskim rešenjem... su stvoreni uslovi za pošteniji odnos ministara i prema javnosti i prema vladi i prema istini. Članovi i službenici vlade će davati informacije, ali će se izbeći eventualna podmetanja, spekulacije i poluistine i to će značajno unaprediti komunikaciju Vlade Srbije s javnošću, pojačati odgovornost njenih članova u javnim nastupima, što je u interesu istine i demokratije", saopštio je Mihajlović.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs