Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

05. 04. 2011

EKSTREMISTI LEPILI PLAKATE PROTIV TV B92

Tužilaštvo ispituje novi pritisak na medije

Na plakatima se nalazi znak TV B92 i lik nacističkog zločinca Jozefa Gebelsa, kao i tekst „Ako se laž ponovi dovoljno puta, postaje istina"

Beograd, 05.04.2011. (Blic) - Organizacija SNP „Naši 1389" izdala je juče saopštenje u kome stoji da su njeni aktivisti u noći između nedelje i ponedeljka u Beogradu, Aranđelovcu i Mladenovcu izlepili plakate protiv TV B92. Portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić izjavio je za "Blic" da će organi gonjenja ispitati ovaj slučaj.

Ispitaćemo da li u ovom činu postoje elementi krivičnog dela, odnosno o kojem se eventualno krivičnom delu radi. U svakom slučaju, ovaj čin predstavlja pritisak na medije i ne doprinosi demokratizaciji društva - rekao je Zorić.
Veran Matić, glavni i odgovorni urednik i generalni direktor RTV B92, lepljenje plakata smatra neprihvatljivim nastavkom kampanje pritisaka na B92.

Bez obzira na napade i podmetanja kojima je izložen, B92 neće odstupiti od principa na kojima je naš informativni program zasnovan. B92 će u svojoj uređivačkoj politici nastaviti da se rukovodi interesima javnosti da dobije sve relevantne informacije o stvarima o kojima javnost ima interesa da zna. Uvek će biti onih koji će želeti da se od javnosti nešto sakrije ili prećuti, ali taj neko u takvim svojim namerama B92 neće imati za svog saveznika. Povodom akcije lepljenja plakata sa Gebelsovim likom, smatramo je nastavkom sličnih akcija u kojima su na plakatima bili nacistički simboli. Takve akcije najviše govore o onima koji ih organizuju, koje, međutim, neće rezultirati izmenama naše uređivačke politike - izjavio je Matić za "Blic".

Podsetimo, predstavnici pokreta "Naši 1389" protestovali su početkom marta ispred zgrade televizije B92 "zbog nekorektnog izveštavanja". Oni su tada nosili transparente sa porukom "Istina i ljubav prema Srbiji pobediće vaše laži o nama", a na nekima je bio logo Televizije B92 sa kukastim krstom. Policija je zabranila protest, ali su se članovi ove grupacije ipak okupili. Posle policijskog upozorenja da skup nije dozvoljen, privedno je 17 pristalica te organizacije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs