Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

11. 04. 2011

Formirana radna grupa za predmet Ćuruvija

Beograd, 11.04.2011. (Tanjug) - Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić izjavio je večeras da je formirana radna grupu koja treba da analizira postojeće stanje u predmetu o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije, da bi se videlo koje mere i aktivnosti treba preduzeti, kako bi se otkrili ne samo izvršioci, već i organizatori i nalogodavci tog ubistva.

"Radnu grupu čine predstavnici različitih državnih relevantnih institucija za rasvetljavanje tog pitanja", rekao je Zorić televiziji B92, dodajući da je ta radna gupa formirana pre nekoliko meseci i da je Tužilaštvo jasno opredeljeno da se rasvetli slučaj ubistva Ćuruvije.

Govoreći o tome šta je poslednje urađeno, Zorić je rekao da je u toku pretkrivičnog postupka do sada saslušano oko 100 svedoka, pripradnici 9. uprave tadašnje Državne bezbednosti, visoki oficiri i zvaničnici tadašnje Državne bezbednosti i Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Pojedini, odbegli pripadnici 'zemunskog klana', bili su nedostupni pravosudnim organima, pa su kasnije, kada su uhapšeni, i oni saslušani. Saslušani su Aleksandar Simović, Miloš Simović i Sretko Kalinić", kazao je Zorić.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da iskazi svih njih nisu doveli do značajnog pomaka, Zorić je odgovorio da su oni doveli do pomaka u smislu da postoje indicije ko je mogao da bude izvršilac tog gnusnog zločina.

"Tužilaštvo zanimaju dokazi koji imaju sudski kredibilitet kako bi se neko mogao okvalifikovati kao izvršilac krivičnog dela, organizator ili nalogodavac", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Tužilaštvu je potreban određeni kvalitet osnovane sumnje kako bi se izvršila identifikacija i da će istraga početi kada ta lica budu identifikovana.

Zorić je saopštio i da će, ukoliko bude bilo dokaza o tome da su određena lica sakrivala ili uništavala dokaze, i ona biti izvedena pred lice pravde.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs