Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

18. 04. 2011

Sporazum o medijskoj strategiji

Beograd, 18.04.2010. (B92) - Ministarstvo kulture, informisanja i infomacionog društva i predstavnici medijskih udruženja potpisali su protokol za izradu nacrta medijske strategije.

Nacrt medijske strategije bi trebalo da bude predložen do 1. juna.

Protokol predviđa da Ministarstvo formira stručnu radnu grupu koja će predložiti Nacrt strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji do 2016. godine, sa akcionim planom za njeno sprovođenje.

Radnu grupu činiće sedam članova, od kojih će pet biti izabrano na predlog medijskih udruženja i asocijacija, a dva na predlog ministarstva.

U svojstvu konsultanta, u radu radne grupe učestvovaće i ekspert Evropske komisije, a sastancima radne grupe mogu prisustvovati i po jedan predstavnik ministarstva, civilnog društva, Saveta Evrope i OEBS-a.

Konačan tekst Nacrta medijske strategije utrđuje Ministarstvo kulture, i on će biti upućen na javnu raspravu.

Ministar Predrag Marković rekao je novinarima posle potpisivanja protokola da je veliko zadovoljstvo da se sjajna ideja o izradi Medijske strategije pretvori u javno obećanje.

"Ključni cilj ideje je da ljudi koji realno zastupaju profesiju učestvuju direktno u radu u pripremi Nacrta strategije", kazao je Marković i dodao da smatra da rokovi za taj posao nisu kratki jer se medijska udruženja i asocijacije pripremaju za to već 20 godina.

Protokol, naveo je Marković, predstavlja ugovorni odnos ministarstva sa prdstavnicima medijskih udruženja oko zajedničkog posla.

Osnov za zakonsko uređenje medijske oblasti

Saša Mirković iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija kazao je da se od 5. ktobra 2000. govori o neophodnosti donošenja Medijske strategije kao krovnog dokumenta.

Mirković je naveo da će u radu na pripremi strategije postojati institut "izdvojenog mišljenja" u slučaju nesuglasica o rešenjima i ta drugačija mišljenja će, kazao je, takođe biti publikovana.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović kazao je da očekuje da država da jasne odgovore na pitanja vezana za svoju ulogu u medijskoj sferi, pitanja o vlasništvu medija, koncentraciji kapitala i lokalnim medijima.

Veselin Simonović iz Asocijacije medija rekao je će Medijska strategija biti osnov za zakonsko uređenje te oblasti.

U ime medijskih udruženja protokol su potpisali predstavnici NUNS-a, ANEM-a, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije medija i Lokal presa.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs