Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

16. 04. 2011

SEEMO izražava zabrinost zbog sve lošijeg stanja u medijima u Srbiji

Beč, 16.04.2011. (SEEMO) - Organizacija za medije jugoistočne Evrope (SEEMO) objavila je saopštenje u kome izražava zabrinutost zbog sve lošijeg stanja u medijima u Srbiji, pre svega zbog: vladinog odlaganja rada na najavljenoj Medijskoj strategiji; neutemeljenih sudskih presuda; fizičkih pretnji; i političkih, ekonomskih i pravnih pritisaka na novinare. U ovom trenutku, tri novinara žive pod 24-časovnom policijskom zaštitom.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Nezavisno drustvo novinara Vojvodine (NDNV) i Local Press su uputili zajedničko pismo predsedniku Srbije. U ovom otvorenom pismu se navodi: „Ovo nije reforma medija koju ste obećali kada ste došli na vlast. Stanje je krajnje alarmantno, a vladajuća koalicija zateže čak i sa donošenjem strategije razvoja medija na koju se, u dogovoru sa nama i sa Evropskom unijom, pre više od godinu dana čvrsto obavezala. Znamo da željno iščekujete odluku Brisela o kandidaturi naše zemlje za članstvo u Evropskoj uniji, ali Vas upozoravamo da Srbija u ovom času ne nudi zadovoljavajuće odgovore ni na naša, ni na evropska pitanja."

U pismu se pominje nekoliko slučajeva koji izazivaju zabrinutost. Beogradski dnevni list „Danas" je nedavno kažnjen sa 10 hiljada EUR zbog preuzimanja teksta drugih novina u 2006. godini. Originalni tekst su objavile dnevne novine „Kurir" i „Glas javnosti" o trojici policajaca koji su bili optuženi za prebijanje dvojice kolega i falsifikovanje dokaza. Policajci koji su navodno učestvovali u prebijanju su tužili sve tri novine. Nakon 5 godina sudskog postupk, Apelacioni sud u Beogradu je presudio da list „Danas" mora da plati kaznu za sve tri novine na osnovu solidarne odgovornosti.

SEEMO smatra neprihvatljivim da je jedan medij obavezan da plati kaznu umesto drugog. Prema rečima Slobodana Kremenjaka, eksperta za medijsko pravo, odluka suda nije bila rezultat neadekvatnog zakona, nego njegove pogrešne interpretacije.

Pored toga, pritisak na medije je posebno izražen u manjim sredinama; lokalni novinari su izloženi ekonomskim i političkim pritiscima. Ekonomska kriza je još pogoršala već slabu ekonomsku situaciju lokalnih medijskih kuća i opštinsko finansiranje medija izgleda kao jedina šansa za njihov opstanak. Zauzvrat od novinara se očekuje da ne objavljuju i emituju istraživačke priče. "Lokalna štampa je na izdisaju, a materijalni položaj novinara je bedan", navodi se u otvorenom pismu i podseća da i u Beogradu i u Loznici tri novinara žive pod 24-časovnom policijskom zaštitom.   

U Srbiji, oni koji organizuju i naručuju ubistva i prebijanja novinara često nisu izvedeni pred lice pravde. Nalogodavci ubistva novinara Slavka Ćuruvije (1999) i Milana Pantića (2001) još nisu pronađeni, kao što ni istraga o smrti novinarke Dade Vujasinović još uvek nije adekvatno sprovedena. Prvobitno se pretpostavljalo da je Vujasinovićeva izvršila samoubistvo. Međutim,  nedavno su se pojavili dokazi koji upućuju na to da je bila ubijena.

Podržavajući zahteve novinarskih i medijskih asocijacija navedenih u otvorenom pismu predsedniku Srbije, Oliver Vujović, generalni sekretar organizacije SEEMO, je rekao:

"Apelujem na vlasti u Srbiji da ispune sva data obećanja, tj. da donesu novu i transparentnu medijsku strategiju, da kreiraju pravni okvir za transparentno vlasništvo u štampanim medijima, da poštuju slobodu medija i iznad svega da privedu pravdi odgovorne za ubistva, prebijanje i ugrožavanje novinara. Slobodni mediji su osnov demokratskog društva." 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs