Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

03. 05. 2011

TEŠKO OSVAJANJE SLOBODE

U Srbiji i svetu danas se obeležava svetski dan štampe

Beograd, 03.05.2011. (Večernje novosti) - Položaj medija i novinara možda je najlošiji u novoj istoriji. Razlozi su višestruki, i mogu se tražiti, kako u nedostatku zakonske regulative, tako i u posustajanju samih novinara - ocenila je Dragana Milićević-Milutinović, državni sekretar Ministarstva kulture, zadužena za informisanje.

Uoči današnjeg Svetskog dana slobode štampe, ona je poručila da će država učiniti sve što je u njenoj moći kako bi se situacija u medijima poboljšala:
- Devedesetih godina medijske slobode nisu postojale, ali su postojali hrabri novinari. Onoliko slobode koliko osvojite toliko ćete slobode i imati. Niko iz medija nije doprineo da se ta situacija poboljša, pa je rezultat toga nekvalitetni medijski sadržaji i loš položaj - objasnila je Dragana Milićević-Milutinović.

Prema njenima rečima, donošenje medijske strategije, koja će Vladi biti predata krajem juna, omogućiće izradu dugoočekivanih medijskih zakona. Inače, u poslednjih nekoliko godina bez posla je ostalo oko 4.000 ljudi u medijima.

U izveštaju Fridom hausa navodi se da su medijske slobode na najnižem nivou u prethodnih deset godina, a da je najlošija situacija je u Belorusiji, Turkmenistanu, Iranu, Kini, Libiji, Burmi i Severnoj Koreji...

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs