Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

04. 05. 2011

SLOBODA MEDIJA I OBAVEZE DRŽAVE

Beograd, 04.05.2011. (Dnevnik) - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić čestitao je juče svim novinarima u Srbiji 3. maj - Svetski dan slobode medija, potvrdivši spremnost i obavezu da im pomogne u ostvarivanju njihove važne društvene funkcije. U pismima predsednicima UNS, NUNS i NDNV, Šabić je, naglašavajući da izgradnja demokratskog društva neminovno podrazumeva odgovarajuću poziciju i ulogu novinara i medija, ocenio da je potrebno da država uradi mnogo toga na tom planu.

Šabić je izjavio da se novinari i mediji sve više pozivaju na prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i stavljaju ga u funkciju informisanja najšire javnosti, što je bez sumnje dobro. Međutim, nije dobro što, bez obzira na napredak, problema još uvek ima mnogo, zbog čega je krajnje vreme da se ozbiljno aktiviraju mehanizmi odgovornosti za kršenje zakona, dodao je Šabić.

Prioritetna je obaveza države i da novinarima obezbedi elementarnu ličnu bezbednost, što podrazumeva i obavezu da kazni one koji tu bezbednost ugroze, naveo je Poverenik.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs