Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

04. 05. 2011

PREPREKE ZA NOVINARE

Juče obeležen Svetski dan slobode medija

Beograd, 04.05.2011. (Politika) - Srbija je jedna od sto i više država u kojima je juče, pod sloganom „Nove granice, nove prepreke", obeležen Svetski dan slobode medija.

 Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 1993. godine, 3. maj određen je kao datum na koji javnost treba podstaći da pruži podršku slobodi i nezavisnom statusu medija, dok tog istog 3. maja treba podsetiti upravljačke elite na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou na dužnost da poštuju i podržavaju ljudsko pravo na slobodu izražavanja.

Akcijom „Pet minuta gromoglasne tišine", u organizaciji Udruženja novinara Srbije (UNS) i Sindikata novinara, juče je u Beogradu u „pet minuta do dvanaest", u Pionirskom parku, pored spomenika Čitaocu novina, pročitan proglas u kome se ističe da novinari žive „u bedi, korupciji i strahu", a da je javnost nezadovoljna zbog odsustva istraživačkog novinarstva i manjka kritičkih sadržaja i mišljenja u medijima, preneo je Tanjug.

Organizatori akcije juče su konstatovali da su plate novinara niže od prosečnih plata u Srbiji, da se ne poštuju njihova sindikalna prava, kao i da država ne čini gotovo ništa da bi medijska industrija preživela krizu.
Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa je podsetila da trenutno u Srbiji, na Svetski dan slobode medija, štrajkuju zaposleni u Radio Smederevu, novinari niške TV 5, kragujevačke „Svetlosti", dok zaposleni u Radio Despotovcu nisu u štrajku, ali im je blokiran račun. „Od početka privatizacije medija bez posla je ostalo 4.000 zaposlenih, a prema procenama otkaze će u ovoj godini dobiti više od 400 kolega", navela je Dragana Čabarkapa, precizirajući da je ugašeno više od 100 glasila, da je privatizovano 25 štampanih i 31 elektronski medij, a da je sa 13 elektronskih i devet štampanih medija raskinut ugovor o prodaji.

UNS je juče dodelio nagradu „Zora" za slobodu medija osnivaču „Vikiliksa" Džulijanu Asanžu, za koga se tvrdi da je zadužio i javnost u Srbiji koja je iz depeša „Vikiliksa" o svojoj novijoj istoriji saznala „mnogo toga što je vlast krila". Nagrada za novinarstvo bez granica uručena je francuskom novinaru, književniku i uredniku kulture u magazinu „Figaro" Žak-Kristofu Buisonu. U obrazloženju je navedeno da je Buison jedan od najboljih poznavalaca srpske kulture u evropskim medijima, a u poslednjih 15 godina napisao je više od 100 članaka i tri knjige o Srbiji i znamenitim Srbima, prenele su agencije. Prema rečima Buisona, mediji u Francuskoj i u Srbiji suočavaju se sa sličnim problemima, nalaze se pod finansijskim i političkim pritiskom, što novinarima otežava bavljenje istraživačkim novinarstvom.

Povodom Svetskog dana slobode medija, Ujedinjene nacije su uputile poziv svim državama da, zajedno s tom organizacijom, rade na garantovanju i unapređenju slobode izražavanja u svim oblicima, preneo je Tanjug.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs