Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

05. 05. 2011

VIKILIKS: ZAKON O INFORMISANJU UZDRMAO VLADU

Beograd, 05.05.2011. (Politika) - Stabilnost Vlade Srbije bila je ugrožena u leto 2009. godine zbog neslaganja u vladajućoj koaliciji o Zakonu o medijima, ali je mogućnost dolaska na vlast naprednjaka sprečila njen pad, proizlazi iz depeše poslate iz američke ambasade u Beogradu, koju objavljuje sajt Vikiliks, a prenosi Beta.

U depeši poslatoj iz američke ambasade u Beogradu 4. avgusta 2009, piše da je G17 plus zapretio izlaskom iz vlade ukoliko ne bude usvojen Zakon o informisanju, dok je Socijalistička partija Srbije poručila da neće glasati za zakon iz „Miloševićeve ere". I pored zvaničnih demantija, ministri su privatno potvrdili američkim diplomatama da je Zakon o informisanju uzdrmao vladajuću koaliciju.

Tadašnji ministar rada Rasim Ljajić rekao je, kako se navodi u depeši, da je vlada umalo pala zbog tog zakona. Lider socijalista Ivica Dačić, takođe, rekao je da je zakon prouzrokovao nestabilnost vlade.

U G17 plus juče nisu želeli da komentarišu ove navode, a ministar Ljajić, uz opasku da se i ne seća tog razgovora, kaže da je moguće da je govorio o tome i da to nije bilo ništa „specijalno". Cela javnost se mesecima bavila time da li je vlada ugrožena zbog toga što nema saglasnosti oko Zakona o informisanju, ističe Ljajić.

„To je činjenica i nije tu bilo razloga za nekakvu poverljivost. I javno sam tada davao izjave da to može da ugrozi stabilnost vlade, ali nije bilo realno očekivati da bi vlada pala zbog jednog zakona, pogotovo što ovaj zakon nije suštinski", kaže Ljajić za „Politiku".

U depeši se ukazuje da je stanje konfuzije, u kojem je tada radila vlada, jedino odgovaralo SNS-u, ali da su vlada i LDP, koja je posredovala u postizanju sporazuma, naporno radile kako bi se izbegla mogućnost stvaranja haosa.

Iako situacija možda izgleda kao neodrživa, novi izbori su malo verovatni u bliskoj budućnosti, ocenjuje se u toj depeši iz 2009. i napominje da Srbija ima „nezasit apetit za dramom i toleriše haos" što je „pre pravilo nego izuzetak".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs