Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

09. 05. 2011

"Posramljenost zbog presude"

Beograd, 09.05.2011. (B92) - NUNS je apelovao na sve novinare i građane da podignu glas protiv presuda "zbog kojih se svi zajedno osećamo posramljeno".

Ovo novinarsko udruženje je reagovalo povodom presude napadačima na snimatelja B92 Boška Brankovića.

I ANEM je izrazio zaprepašćenje zbog blage presude i zatražio od Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu da iskoristi pravo na žalbu protiv ovakve presude izrečene napadačima na našeg kolegu.

Milan Savatović je zbog napada na Brankovića osuđen pred Prvim osnovim sudom u Beogradu na kaznu kućnog zatvora u trajanju od deset meseci.

Druga dvojica okrivljenih osuđeni su takođe na uslovne kazne - Stevan Milićević na šest meseci zatvora, uslovno na tri godine, a Nikola Lazić na četiri meseca zatvora, uslovno na tri godine.

NUNS je u otvorenom pismu naveo da je ta presuda očigledan primer odnosa pravosuđa prema ugrožavanju osnovnih ljudskih prava u Srbiji.

"Strah od nasilnika, i razumevanje, pa i opravdavanje nasilja kao nužnog dela našeg društvenog života dostiglo je nepodnošljive razmere. Posebno je opasno ignorisanje fizičkih napada na novinare, što posebno zabrinjava", piše u pismu.

NUNS je naveo da takvim odnosom prema nasilju kojem su izloženi svi koji predstavljaju medije ili kritičku javnost, pravosuđe u Srbiji šalje opasnu poruku i van granica zemlje.

NUNS pita: "Šta još treba da se desi da bi nasilnici u Srbiji shvatili da nikoga ne mogu nekažnjeno tući?".

Savatović, Milićević i Lazić su okrivljeni za krivično delo učestvovanje u grupi koja je počinila nasilje, za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

ANEM zaprepašćen, solidaran sa Brankovićem

I Asocijacija nezavisnih elektronskih medija izrazila je zaprepašćenje povodom ishoda prvostepenog sudskog postupka protiv napadača na snimatelja televizije B92, Boška Brankovića.

ANEM ukazuje da izrečene kazne nalazi neprimereno blagim, ne samo u odnosu na težinu povrede koju je Boško Branković pretpreo, već i u odnosu na stepen ugrožavanja slobode izražavanja i medijskih sloboda koji ovakav brutalan napad na novinare i snimatelje na radnom zadatku nesumnjivo predstavlja.

Srpsko pravosuđe, nažalost, nastavlja da pokazuje odsustvo razumevanja za značaj medijskih sloboda u demokratskom društvu i da zanemaruje, ne samo fizički integritet i bezbednost novinara, snimatelja i fotoreportera, već i pravo javnosti da bude informisana o stvarima od javnog interesa.

Neadekvatne kazne napadačima na novinare i druge medijske profesionalce, koje su u Srbiji postale pre pravilo nego izuzetak, predstavljaju ozbiljno opterećenje za slobodu izražavanja, i umesto poruke napadačima da je nasilje nad novinarima, snimateljima i reporterima neprihvatljivo, postaju poruka medijima da je o nekim stvarima bolje ne izveštavati.

ANEM iskazuje punu solidarnost sa Boškom Brankovićem, ali i svim drugim novinarima i zaposlenima u medijima izloženim pretnjama i napadima zbog posla koji obavljaju, a od nadležnih zahteva odgovornije postupanje u interesu zaštite prava na slobodu izražavanja i ostvarivanja funkcije medija u demokratskom društvu.

ANEM posebno zahteva od nadležnog Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu da iskoristi pravo na žalbu protiv ovakve presude izrečene napadačima na našeg kolegu.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs