Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

13. 11. 2013

Jačati ulogu Saveta za štampu

Beograd, 13.11.2013. (Tanjug) - Predstavnici novinarskih udruženja istakli su danas neophodnost veće samoregulacije u medijima i poštovanja odluka Saveta za štampu, kao tela uz čiju pomoć sama struka nastoji da osigura etičnost izveštavanja i pronađe balans između prava na privatnost i prava javnosti da zna.

Na javnoj diskusiji "Odgovorno novinarstvo kroz samoregulaciju" predstavljeni su rezultati rada tog tela i na konkretnim primerima predočeni problemi i dileme sa kojima se njegovi članovi suočavaju postupajući po žalbama građana.

Savet za štampu je, naime, u protekle dve godine primio stotinak žalbi i doneo oko pedeset odluka, od kojih polovina ukazuje na nedvosmisleno kršenje novinarskog kodeksa, a najčešće je reč o slučajevima neistinitog informisanja.

Potpredsednik NUNS-a Dragan Janjić je, govoreći o važnosti samoregulacije, istakao da je neophodno da mediji i novinari kroz samopreispitivanje osnaže pravila profesije u segmentima koje zakonska regulacija ne može da dotakne, odnosno da neguju neku vrstu čojstva u novinarstvu.

"Naš cilj treba da bude da naučimo građane da se odnose prema medijima, jer biti medijski pismen znači razumeti pouke i zamke. U meri u kojoj kroz samoregulaciju građanima budemo mogli da ponudimo objašnjenja za ovakve ili onakve postupke medija oni će to moći da razumeju", rekao je Janjić.

Predsednica Udruženja novinara Srbije i glavni i odgovorni urednik "Politike" Ljiljana Smajlović nazvala je Savet za štampu istorijskim eksperimentom, jer do sada su se novinari, umesto da se samoregulušu, radije ponašali kao mafija poštujući nepisani zakon ćutanja, odbijajući da ukazuju na primere lošeg postupanja svojih kolega.

Ona je, međutim, upozorila da činjenicu da se građani Savetu za štampu najčešće žale na ponašanje tabloidnih medija ne treba apriori koristiti kao argument protiv tabloida uopšte.

"Sve je bolje od mrtvog mora. Bolje je da imamo tabloide, koji makar nešto pokreću, nego da imamo situaciju u kojoj se niko nikome ne zamera", rekla je Smajlović.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs