Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

20. 11. 2013

Medijska pismenost kao obavezan predmet u školama

Beograd, 20.11.2013. (Beta) - Medijska pismenost treba da bude obavezan predmet još od osnovnih škola, kako bi se pre svega mladi obrazovali da prate medije na kritički način, a ne da im slepo veruju, rečeno je danas u Novom Sadu na skupu u okviru projekta Medijske koalicije "Kampanja za medijsku pismenost".

Maja Vasić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) kazala je da je dugoročni cilj Medijske koalicije da medijska pismenost bude poseban predmet u školama, a kratkoročni da postane deo pojedinih predmeta, kao što je maternji jezik.

Profesorica Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević podržala je takvu inicijativu Medijske koalicije i kazala da deca treba da se obrazuju od malih nogu o medijima.

"Razgovarajući o medijima razgovaramo o sudbini demokratije", kazala je ona i ocenila da se u Srbiji ne razgovara dovoljno na tu temu.

"U drugim zemljama tabloidi senzacionalizuju javni život i uvode koncept selebritizacije. Kod nas su se političari više ugledali na starlete i na estradu", kazala je Snježana Milivojević.

Ona je optužila tabloide da šire agresiju i militantan govor, što je posledica veoma teške nedavne prošlosti i urušavanja bilo kakvih standarda u javnom govoru.

"Tabloidi postoje svugde ali oni ne diktiraju standard u javnom govoru, što je kod nas slučaj", kazala je Snježana Milivojević.

Zamenik predsednika Upravnog odbora Saveta za štampu Petar Jeremić rekao je da je to telo do sada rešilo oko 60 žalbi i u polovini slučajeva je doneta odluka da je prekršen Kodeks novinara Srbije.

"Suočavamo se sa drastičnim primerima nepoznavanja novinarske etike, ali u poslednjih pola godine novinari i urednici počinju da se interesuju za Kodeks. To je veoma mali pomak, ali je ipak pomak", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, novinarske standarde najviše krše tabloide, ali i one novine "koje smo možda doskora smatrali ozbiljnima".

"Tabloidi ne služe za informisanje građana, već da prenose poruke političara, ekonomskih moćnika i tako dalje", rekao je Jeremić.

Predstavnik ANEM-a Ivica Šmit ocenio je da tabloidi "zaglupljuju" korisnike medijskih sadržaja.

"Medijska pismenost je zbog toga od ključne važnosti kako bi se podigla svest kod građana i izgradio kritički odnos prema medijskim sadržajima", kazao je Šmit.

Projekat "Kampanja za medijsku pismenost" Medijska koalicija sprovodi uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Medijska koalicija je neformalno partnerstvo NUNS-a, UNS-a, NDNV-a, ANEM-a i Lokal presa.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs