Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

14. 12. 2013

Mladi nezadovoljni kvalitetom medija

Beograd, 14.12.2013. (Beta) - Istraživanje u kome je učestvovalo oko 2.500 srednjoškolaca pokazalo je da su mladi nezadovoljni kvalitetom medija, kao i da ocenjuju da u Srbiji nema nezavisnih medija, a ni onih koji bi smeli da objave "apsolutno sve".

Sredjnoškolci iz čitave Srbije, učesnici istraživanja sprovedenog u oktobru i novembru u organizaciji Medijske koalicije u Kampanji za medijsku pismenost, smatraju da su u stanju da prepoznaju manipulaciju i da mediji utiču na način razmišljanja drugih u njihovoj okolini, ali da su oni lično imuni na taj uticaj.

Prema rezultatima ankete, čak 79 odsto srednjoškolaca tvrdi da ne gledaju "rijaliti" programe, ukupni uticaj medija ocenjuju kao relativno mali, a najuticajniji medju medijima za njih su Internet, društvene mreže i televizija, dok se najmanje informišu preko nedeljnika i radija.

Anketirani primećuju negativan uticaj medija na mlade, posebno zbog ukazivanja značaja "starletama". Takodje, oni su nezadovljni načinom na koji su predstavljeni u medijima, jer se akcenat stavlja na negativne a ne na pozitivne primere.

Potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Dragan Janjić poručio je na tribini "Moć medija i mladi" da je važno da mlade generacije nuače što više o medijima i shvate kakva je njihova manipulativna moć, pogotovo u Srbiji gde se medijska scena "ne može pohvali uredjenošću".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs