Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

10. 06. 2014

Značaj medija u višeetničkim sredinama

Medijska koalicija organizovala je u Prijepolju javnu raspravu o značaju i uticaju medija u višenacionalnim sredinama.

Imajući u vidu moć medija u kreiranju stavova građana, učesnici su razgovarali o tome kako mediji mogu da utiču na razvoj tolerancije i interkulturalnosti u višeetničkim sredinama.

Tokom diskusije predstavnici medija i organizacija civilnog društva razgovarali su o uočenom stepenu tolerancije u medijima, kvaltitetu sadržaja i jeziku koji se koristi tokom izveštavanja. Razgovarali se o neprofesionalnom prenošenju vesti i izveštavanju o konfliktima koje može imati nesagledive posledice po građane i društvo. U okviru javne rasprave odgledana je emisija urednika RTS-a i autora emisije Kvadratura kruga Branka Stankovića u kojoj se radi o složnosti bošnjaka i srba u jednom bosanskom selu.

„Mislim da mediji treba da stavljaju čoveka u prvi plan, da čovek bude iznad i ispred svega. Ja nikada nisam gledao da li je čovek srbin ili musliman, već pre svega da li je čovek"-kazao je urednik RTS-a i autor emisije Kvadratura kruga Branko Stanković.

Obzirom na to da su sandžački gradovi i opštine itekao višenacionalne sredine, urednica Radija 100+, Novi Pazar Amela Bajrović kaže da se i na ovim prostorima mogu napraviti slične priče o složnosti ovdašnjih sunarodnika.

Javna rasprava pod nazivom „Tolerancija i interkulturalnost medija u višenacionalnim sredinama" sedma je u nizu od 12 planiranih događaja koji se organizuju u okviru Kampanje za medijsku pismenost Medijske koalicije koju podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) sa ciljem podizanja svesti javnosti o slobodnom i odgovornom novinarstvu kao osnovi demokratskog društva.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs