Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

19. 02. 2015

Tasovac odbacio kritike o stanju medija

19.2.2015. (Blic) - Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac odbacio je večeras kritike Reportera bez granica i Balkanske istraživačke mreže (BIRN) o stanju medija u Srbiji, ocenivši da su oni promašili suštinu i da "razvoj medijske situacije vodi ka željenom, evropskom cilju". Tasovac je u saopštenju nabrojao nekoliko, kako je naveo, "veselih činjenica" za "neupućene reportere", a kojima se pokazuje pozitivan trend u razvoju medijske situacije u zemlji.

On je podsetio da se u izveštaju Evropske komisije navodi da je Srbija znatno poboljšala pravni okvir u oblasti medija i da je "postigla primetni napredak u oblasti informacionog društva i medija", zahvaljujući donošenju seta medijskih zakona.

Dodao je i da su u roku doneti svi podzakonski akti, koji su omogućili raspisivanje konkursa za projektno sufinansiranje medija.

"Konkursi su u toku, a komisije će većinski činiti predstavnici medijskih i novinarskih udruženja. Drugim rečima, neće država deliti novac, nego će o njemu odlučivati medijski predstavnici", rekao je Tasovac.

Ministar je naveo i da će se do 1. jula okončati izlazak države iz vlasničke strukture medija, kao i da je počeo upis u registar medija kojim se obezbeđuje transparentnost vlasničke strukture i državne pomoći.

Povodom mogućnosti uticaja na medije preko oglašavanja, ministar je kazao da je na sajtu ministarstva objavljen Nacrt zakona o oglašavanju koji bi trebalo da bude usvojen tokom godine, a koji bi reporteri trebalo da pročitaju.

"Detalja, i to veselih, o 'tužnoj' slici, ima još, ali pretpostavljam da reporterima i BIRN-u, oni verovatno nisu zanimljivi. Koliko sam shvatio, njih više zanimaju ezoterična stanja u kojima su stvari 'nevidljive, netransparentne, ali lako dokazive", istakao je Tasovac u saopštenju koje je završio rečima "I idemo u Evropsku uniju. Sve sa dokazima".

Ranije danas izvršni direktor Reportera bez granica i jedan od autora izveštaja o slobodi medija u svetu Kristijan Mir izjavio je da cenzura u Srbiji "nije direktna, ni transparentna, ali je lako dokazivo da postoji".

U intervjuu za portal Cenzolovka, Mir je rekao da "vlast u Srbiji ima veoma negativan odnos prema slobodi medija" i da "guši kritičko, slobodno izveštavanje, a pritiscima na medije, koji su često finansijski, preko reklama, utiče i na uređivačku politiku".

Podsetivši da je po slobodi medija u odnosu na prethodnu godinu Srbija pala za 13 mesta, Mir je ocenio da je to "tužno za zemlju koja je kandidat za članstvo u EU".

Oglasila se i Balkanska istraživačka mreža (BIRN) tekstom u kojem se navodi da nedavna izjava evropskog komesara Johanesa Hana o ugrožavanju slobode medija u Srbiji i Makedoniji pokazuju da EU odbija da vidi uznemirujući razvoj na Balkanu i da to pokazuje "kratkovidost EU".

Han je u ponedeljak u Briselu izjavio da je rešen da prati sve u vezi sa tvrdnjama da je došlo do pogoršanja položaja i slobode medija u Srbiji, ali da su za to potrebni dokazi i opipljivi nalazi, budući da Evropska komisija radi saglasno normama vladavine zakona. 

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs