Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

18. 02. 2015

Devenport:EU ne finansira bilo kakav izveštaj o medijima

18.2.2015. (Tanjug) - SVILAJNAC - Delegacija EU ne finansira, niti ima bilo šta sa pripremom izveštaja o stanju u medijima u Srbiji, rekao je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.


U današnjem broju "Informera" objavljen je tekst o tome da EU i pristalica SRS zajedno rade na izveštaju o cenzuri u Srbiji.

Prema tvrdnjama "Informera" izveštaj o medijima je već napisan i ima 160 strana, a autor je, kako list navodi, bivši zamenik generalnog sekretara SRS "koji je elaborat pripremao u saradnji sa šefom misije EU u Srbiji".

Devenport je novinarima u Svilajncu rekao da Delegacija EU nije upoznata sa sadržajem nekog takvog izveštaja, uključujući i izveštaj koji navodno priprema Savet za borbu protiv korupcije.

"Na Savetu za borbu protiv korupcije Vlade Srbije je da kaže o čemu je reč i kakav je sadržaj tog izveštaja", istakao je on.

Upitan da prokomentariše izjavu evropskog komesara za susedstvo i politiku proširenja Johanesa Hana da su potrebni dokazi za optužbe o kršenju slobode medija u Srbiji, Devenport je rekao da je Evropska komisija dala svoje mišljenje o tome u godišnjem izvestaju o napretku.

"Pre svega, reč je o tome da idemo putem poboljšanja medijskih okolnosti. Nakon što je Skupština Srbije usvojila set medijskih zakona trebalo bi efikasno sprovoditi te zakone kako bi došlo do opipljivog poboljšanja", rekao je Devenport i dodao da je reč o tri zakona čiji je cilj transformacija vlasništva u medijima.

Prema njegovim rečima, to je zajednički cilj Vlade Srbije i skupštine i to je, kako je rekao, put koji EU mora da podrži.

Na pitanje da li privatizacija znači i slobodu medija, Devenport je ponovio da set medijskih zakona ima jasan cilj.

"Privatizacija medija je proces koji je sada počeo i ona podrazumeva veći stepen transparentnosti vlasništva medija i sufinansiranje srpskih medija na bazi projektnog finansiranja. To su jasni ciljevi usvojenog seta medijskih zakona i to EU podržava ",rekao je on.

Devenport je, zajedno sa izvestiocem EP za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, posetio Svijalnac gde su razgovarali sa opštinskim rukovodstvom i prisustvovali svečanom otvaranju rekonstruisanog vrtića "Dečja radost" koji je bio oštećen u majskim poplavama prošle godine.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs