Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

02. 03. 2015

NOVINAR FIZIČKI SPREČEN DA PITA MINISTRA

2.3.2015. (FoNet, Danas) - Predstavnik za štampu Ministarstva privrede Vlada Matevski u subotu je fizički sprečio novinara B92 Nenada Nešića da postavi pitanje ministru privrede Željku Sertiću, piše B92, i navodi da je o incidentu obaveštena Kancelarija Vlade za odnose s medijima, posle čega je Ministarstvo izdalo saopštenje kojim izražava „žaljenje zbog nesporazuma".

„Odmah pošto su se čule reči „gospodine Sertiću", u trenutku kada su sve kamere snimale ministra, Matevski je s leđa rukama povukao za ramena novinara i stao ispred njega kao telohranitelj, kao da je postojala namera da ministar bude fizički napadnut, a ne da mu bude postavljeno pitanje iz njegove nadležnosti, prenosi B92.

Iako je ministar Sertić prethodno ljubazno odgovorio na pitanje kolege s Prve televizije, Matevski je imao svoje objašnjenje: „Ovo je izjava za medije, a ne konferencija za štampu". Novinarska udruženja protestuju, prenosi B92, zbog tog agresivnog ponašanja i očekuju izvinjenje Ministarstva privrede, jer osnovna dužnost novinara je da u svakoj prilici pita u ime javnosti.

„Dužnost novinara je da pita u ime javnosti u svakoj prilici. Koriste se razne tehnike da se odgovori izbegnu, ali nikakvo guranje nije primereno", kaže Dragan Janjić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

U Udruženju novinara Srbije (UNS) smatraju nedopustivim da se novinari fizički sprečavaju da postavljaju pitanja i da očekuju izvinjenje ministra i ministarstva privrede. Na to što se događaj, kako je predstavnik za štampu Ministarstva privrede objasnio, dešavao u maloj sali i što nisu bila predviđena pitanja, UNS odgovara da je organizator morao novinarima da obezbedi bolje uslove rada, a da se pitanja ne mogu zabranjivati čak i kada nisu predviđena.

Televizija B92 odmah je o ovom incidentu obavestila Vladinu kancelariju za odnose s medijima.

Iz Ministarstva privrede stiglo je saopštenje u kome se izražava žaljenje, zbog, kako stoji, današnjeg nesporazuma.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs