Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

27. 02. 2015

PREDSTAVLJEN PROJEKAT MEDIJA KLUBA EU

27.2.2015. (Pregled) - EU info centar u Beogradu pokreće Medija klub koji treba da doprinese boljem informisanju o Evropskoj uniji i evropskim integracijama Srbije, rečeno je juče na predstavljanju tog projekta, prenosi Euraktiv. Taj klub bi trebalo da omogući razmenu mišljenja i informacija između novinara i ljudi upućenih u evropske integracije, a ostaje da se razrade konkretni načini takve razmene. U planu je i da se građanima u saradnji s medijima pruže kvalitetniji sadržaji o EU koji će više osvetliti različita pitanja, s težištem na izveštavanju o ličnim iskustvima i koristima od integracija.

Šef za informisanje, komunikaciju i medije u Delegaciji EU u Srbiji Ramunas Janušauskas rekao je da je Medija klub zamišljen kao platforma koja treba da okupi „one koji žele da se informišu i one koji su vrlo dobro informisani" o EU i integracijama i tako omogući „korisnu interakciju".

Janušauskas je rekao da je za takvu razmenu preduslov poverenje koje se zasniva na zajedničkim vrednostima i izrazio nadu da će ovaj klub omogućiti da se uspostavi poverenje „između novinara, diplomata, državnih službenika i zvaničnika".

Projekat je u ranoj fazi i za sada nudi okvir za takvu saradnju a od novinara se očekuju povratne informacije kako da se ona razvije, rečeno je na skupu. „Otvoreni smo za ideje", rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport i izrazio nadu da će to biti „početak novog, boljeg i kvalitetnijeg dijaloga" sa medijima o EU.

Janušauskas je kao jednu od preporuka naveo da bi u klubu mogla da se primenjuju takozvana pravila Čatam haus (Chatham House), odnosno da se informacije dobijene na sastancima koriste bez objavljivanja identiteta učesnika. Devenport i Janušauskas su izrazili očekivanje da će se klub do kraja godine preseliti na stalnu adresu u Ulici Kralja Milana 7, gde počinje adaptacija novih prostorija EU info centra.

Direktor za Zapadni Balkan u Britanskom savetu Toni O' Brajan rekao je da je u planu i da se u saradnji s medijima poboljša kvantitet i kvalitet izveštavanja o EU, kao i da se više osvetle lična iskustva građana i koristi od integracija, jer da to javnost najviše i interesuje.

EU info centar priprema nov izgled svog vebsajta, koji treba da bude informativniji i interaktivniji, kao i radijske vesti, čije bi objavljivane na regionalnim i lokalnim radio stanicama trebalo da počne sledeće nedelje. Na sajtu će biti pokrenut Davenportov blog, a biće i dostupne knjige u elektronskom formatu.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs