Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

25. 02. 2015

PEŠIĆ: MEDIJI DA SE SAMI IZBORE SA NARUČENIM KOMENTARIMA

25.2.2015. (FoNet, Danas) - Beograd - Mediji moraju da se izbore sa problemom naručenih komentara na tekstove na svojim internet stranicama usmerene na to da se stvori utisak da većina građana podržava neku stranku ili vlast, smatraju sociološkinja Vesna Pešić i novinar Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Slobodan Georgijev.

U debati o zloupotrebi interneta, Georgijev je naglasio da mediji moraju mnogo više da se bave moderiranjem komentara, kako bi se izbegla pojava „botovanja" - naručenih komentara. Kao primer „botovanja" Georgijev je pomenuo prošlu izbornu kampanju tokom koje je, kako je naveo, Srpska napredna stranka (SNS) imala „Bot pancir diviziju", to jest ljude koji su na sajtove stavljali naručene komentare.

Vesna Pešić je ukazala da je „botovanje" ili ostavljanje naručenih komentara na internetu, „sistematska manipulacija i obmanjivanje javnosti", kao i da to stranke rade novcem iz budžeta. Kao primer „botovanja", Pešić je navela komentare koje su pristalice SNS ostavljale na vesti o bivšem ministru privrede Saši Raduloviću u vreme kada je on odlučio da izađe iz Vlade Srbije. U tim preporukama, kako je ukazala Pešić, savetuje se i da se u komentarima ne pominju ime Aleksandra Vučića, niti SNS.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs