Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

20. 02. 2015

TASOVAC: VESELE ČINJENICE ZA NEUPUĆENE REPORTERE

20.2.2015. (Danas; autor: B.C) - Ministar kulture i informisanja oglasio se saopštenjem o situaciji u medijima

Beograd - Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac oglasio se juče pisanim saopštenjem povodom kritika na razvoj medijske scene od strane izvršnog direktora Reportera bez granica Kristijana Mira i BIRN-a, tvrdeći da je u oba slučaja „ozbiljno promašena suština onoga što se na medijskoj sceni Srbije dešava".

On je, kako je istakao, pripremio „nekoliko činjenica i to veselih" za neupućene reportere, koji misle da je „razvoj medijske situacije tužan i da ne vodi ka željenom, evropskom cilju". Tasovac je podsetio da je Srbija, po izveštaju Evropske komisije, „znatno poboljšala pravni okvir u oblasti medija" i „postigla primetni napredak u oblasti informacionog društva i medija", da je u roku donela podzakonske akte i da će se do 1. jula okončati izlazak države iz vlasništva u medijima. Prema njegovim rečima, počeo je i upis u registar medija kojim se obezbeđuje transparentnost vlasničke strukture, kao i primena novih medijskih zakona.

„Detalja, i to veselih, o „tužnoj" slici, ima još, ali pretpostavljam da reporterima i BIRN-u, oni verovatno nisu zanimljivi. Koliko sam shvatio, njih više zanimaju ezoterična stanja u kojima su stvari „nevidljive, netransparentne, ali lako dokazive". Dobra definicija, ali za teološku raspravu (u srednjem veku), a ne za onu koja se odnosi na medije. Mediji se, valjda, bave činjenicama, pa bi i oni koji pričaju o njima mogli bar da se potrude da po neku nabave. Predlažem, takođe, i edukaciju, naročito za onog ko je „uznemiren i zabrinut" jer su „komesaru Hanu potrebni dokazi". Dokazi poslednji put nisu bili potrebni u vreme velikih revolucionarnih čistki, omiljenih u nekadašnjem Istočnom bloku. A mi smo sa tim blokom odavno završili. I idemo u EU. Sve sa dokazima", navodi se na kraju saopštenja.

BIRN je prethodno saopštio da nedavne izjave evropskog komesara Johanesa Hana o Srbiji i Makedoniji pokazuju da EU nažalost odbija da vidi uznemirujući razvoj na Balkanu. Optužbe o kršenjima slobode medija u Srbiji treba dokazati, rekao je evropski komesar, dok je povodom Makedonije koju potresa skandal s prisluškivanjem velikih razmera jednostavno izrazio očekivanje da institucije te zemlje rade svoj posao, podseća BIRN.

„Mesecima se novinari i organizacije civilnog društva žale na rastuće pritiske vlasti i cenzuru, a rezultat toga je i pad Srbije za 13 mesta u novom izveštaju Reportera bez granica o slobodi medija u svetu", navodi BIRN. U tom kontekstu, dodaje se, Hanova izjava da optužbe o kršenju slobode medija treba dokazati duboko je zbunjujuća jer su „dokazi svuda, a mnogi su sadržani i u izveštaju Evropske komisije o napretku za 2014".

Vučić: Ne mešam se u rad medija

Premijer Srbije Vučić je izjavio da se ne meša u pisanje i rad medija. „Šta hoćete, da budem cenzor i da kažem da nešto ne smete da pišete. Ne mešam se u pisanje i rad medija", odgovorio je Vučić novinarima na pitanje da prokomentariše pisanje lista „Odbrana", u kojem je objavljen tekst „Zaštitnik protiv zaštitnika". Premijer je, komentarišući izjavu evropskog komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju o stanju u medijima u Srbiji, rekao da je potpuno saglasan sa njim i da je to važno pitanje, ali da sve tvrdnje o stanju u medijima moraju da budu zasnovane na činjenicama.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs