Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

10. 03. 2015

„REPORTER” ODLOŽEN, MUP I DALJE OBEZBEĐUJE AUTORKU

10.3.2015. (Dnevnik) - ZBOG STRAHA ZA BEZBEDNOST BRANKICE STANKOVIĆ, SINOĆ IZOSTALA NjENA EMISIJA.

Televizija B-92 odložila je emitovanje emisije „Reporter" do daljnjeg, zbog bezbednosti novinara te kuće, novinarska udruženja zatražila su od nadležnih da takvu bezbednost omoguće, a MUP je poručio da se njihove mere zaštite autorke serijala „Insajder" Brankice Stanković nastavljaju.

TV B-92 je saopštila da je za njih najvažnija bezbednost novinara i da je u ovom trenutku jedino racionalno rešenje da odlaganjem emisije bar na neki način zaštite saradnike redakcije „Insajdera". Ta medijska kuća navodi i da Brankica Stanković već duže ima policijsko obezbeđenje, a da je „ismevanje cele situacije u kojoj je dodatno ugrozilo njenu bezbednost, kao i bezbednost novinara iz njenog tima".

Brankica Stanković je, inače, pre tri dana zatražila od MUP-a da joj na ličnu odgovornost ukine policijsko obezbeđenje, zbog negativne kampanje protiv nje, u kojoj se postavlja pitanje zbog čega joj je ono uopšte dodeljeno. MUP će, međutim, nastaviti da obezbeđuje novinarku jer je, kako je saopštio ministar policije Nebojša Stefanović, ona i dalje bezbednosno ugrožena „te postoje objektivni razlozi za pružanje takve vrste zaštite".

- Bez obzira na dosadašnje zahteve i različite interpretacije u javnosti, MUP je nadležan da procenjuje da li je obezbeđenje potrebno i MUP će Brankicu Stanković, ali i druge novinare i građane koji su bezbednosno ugroženi, nastaviti da obezbeđuje i štiti - rekao je juče Stefanović.

Istovremeno, novinarska udruženja apelovala su na vlast da preduzme ozbiljne mere da bi se novinarima osiguralo da bez pritisaka i pretnji rade svoj posao, pa tako NUNS ukazuje na to da odlaganje emitovanja „Reportera" predstavlja „još jedan žalostan pokazatelj ugroženosti novinarskih sloboda i stvarnog stanja na srpskoj medijskoj sceni". To udruženje podseća na to da se već danima vodi oštra kampanja protiv autorke emisije „Insajder" i da članovi uprava sportskih klubova, kao i ljudi iz navijačkih organizacija, otvoreno prete novinarima.

UNS u saopštenju navodi da je dužnost policije da obezbedi sigurnost svim građanima, a posebno novinarima koji rade posao od javnog značaja i suočavaju se s bezbednosnim pretnjama svih onih na čije nezakonite poslove ukazuju.

„MUP treba nedvosmisleno i jasno da odgovori na pitanje TV B-92 zašto je Brankica Stanković šest godina pod policijskom zaštitom", smatra UNS, uveren u to da bi time bile otklonjene sve sumnje u opravdanost policijskog obezbeđenja, omogućen rad redakcije „Insajdera" i emitovanje emisije „Reporter".

Solidarišući se s autorkom i saradnicima „Insajdera", i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) je od državnih organa zatražila da obezbede novinarima uslove u kojima se emisije neće odlagati. Ukazujući na to da u zemlji u kojoj se decenijama ne zna ko je ubio novinare Dadu Vujasinović i Milana Pantića i u kojoj se još čeka na početak suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije, ANEM podseća na to da je država obavezna da najozbiljnije shvati svaki pojedinačni slučaj napada na novinare i svaku pretnju kojoj su oni izloženi.

„Država je dužna da uloži dodatni napor i založi sav svoj autoritet da bi se obezbedili sigurnost novinara i sloboda izražavanja", navodi u saopštenju ANEM.

(Tanjug)

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs