Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

12. 03. 2015

RTV spremna za digitalizaciju

12.3.2015. (RTV) - Iako je pomeren rok za početak gašenja analognog televizijskog signala, Radio televizija Vojvodine odavno je spremna za digitalizaciju. Prema ranijem planu, analogni signal trebalo je da bude ugašen prvo u Vršcu krajem februara, ali je to pomereno na 30. mart.

Kada je u pitanju dodela besplatnih set top boksova za najugroženije kategorije stanovništva, tender za njihovu nabavku je obustavljen. Iz Ministarstva telekomunikacija uveravaju da će i to biti rešeno na vreme.

Programe naše i drugih televizija u digitalnom formatu, prvo je trebalo da vide Vrščani, kojima je prema planu već krajem februara trebalo da bude isključen digitalni signal.

Međutim, moraće da sačekaju još koji dan, pa će u boljem kvalitetu slike uživati od 30. marta, a od sredine maja i svi drugi građani Vojvodine. Što se naše kuće tiče, uradili smo sve što je bilo potrebno da bismo omogućili digitalno emitovanje.

"Oba naša programa TV 1 i TV 2 su u mreži koja se emituje za teritoriju Vojvodine, tako da što se toga tiče tu više ništa ne možemo da uradimo", rekao je Dobrivoj Trninić, pomoćnik generalnog direktora RTV-a za emisionu tehniku.

Da bi tv programe gledali digitalno, nikakve dodatne uređaje ne moraju da kupuju gledaoci koji imaju kablovsku mrežu, IPTV ili satelitsku antenu. Ukoliko koristite samo sobnu ili krovnu antenu, biće vam potreban ili novi televizor sa oznakom digital TV ili uređaj - set top boks.

Socijalno ugroženom stanovništvu te uređaje besplatno bi trebalo da dodeli Ministarstvo telekomunikacija. Ali, tender za njihovu nabavku je zbog tehničkih pojedinosti obustavljen.

"Sada prilazimo nekim novim načinima kako da nabavimo set top boksove za naše građane. Odnosno razmatra se varijanta vaučera ili bilo kakve druge nabavke", rekla je Irini Reljin, pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kako funkcionišu ti uređaji ali i šta nam donosi digitalizacija bile su teme i međunarodne naučne konferencije održane na Fakultetu tehničkih nauka, koju je organizovao Institut za računarsku tehniku i računarske komunikacije čiji stručnjaci su pravili softvere za set top boksove velikih svetskih brendova.

"Institut RT RK već deset godina razvija softver za digitalnu televiziju, na žalost u Srbiji nema kome da ga proda, prodaje ga napolje, samo kao jedan mali primer recimo operateri u Švajcarskoj koriste set top boksove sa softverom iz Novog Sada", naglasio je Profesor FTN-a Miodrag Temerinac.

Osim lepe slike, odloženog gledanja emisija, snimanja i biranja jezika, digitalizacija može pomoći i u obnovi industrije u Srbije,odnosno otvaranjunovih radnih mesta, smatra profesor Temerinac. Upravo novosadski Institut RT RK namerava da proširi posao, a samim tim i svoj tim. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs