Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

11. 03. 2015

Ombudsman: Državni organi dužni da zaštite novinare

11.3.2015. (RTS) - Kada strah ućutka novinare, ućutkana je i demokratija. Nadležni državni organi dužni su da efikasno zaštite ugrožene novinare, a zatim konačno i otklone pretnje kako bi oni mogli da nastave normalno da rade i žive, smatra zaštitnik građana Saša Janković. Saša Janković zabrinut je zbog toga što su autori emisije "Reporter" sa TV B92 bili prinuđeni da zbog bezbednosti novinara otkažu drugu epizodu serijala, prenosi Tanjug.

"Verujem da će država, uz iskrenu političku volju, podjednako primenjivati zakone i konačno osigurati podsticajnu, a ne preteću atmosferu za slobodu izražavanja i slobodu medija u Srbiji", stoji u saopštenju zaštitnika građana.

Janković navodi da su mnogo puta najviši državni funkcioneri govorili da niko nije jači od države.

Televizija B92 saopštila je juče da je u dogovoru sa urednicom redakcije "Insajdera" Brankicom Stanković odlučila da do daljeg odloži emitovanje emisije Reporter.

"Za TV B92 najvažnija je bezbednost novinara i u ovom trenutku jedino racionalno rešenje jeste da odlaganjem emisije bar na neki način zaštitimo novinare redakcije 'Insajdera'", stoji u saopštenju.

Naglašeno je da se takvoj odluci pribeglo i pored toga što je emisija "Reporter" imala dobar rejting i izazvala brojne reakcije.

Takođe, navodi se i da Stanković već godinama ima policijsko obezbeđenje, a da je "ismevanje cele situacije u kojoj se nalazi" dodatno ugrozilo njenu, kao i bezbednost novinara iz njenog tima. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs