Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

11. 03. 2015

EP zabrinut zbog pritisaka na medije

11.3.2015. (Beta, RTV) - Evropski paralment izrazio je zabrinutost zbog pretnji novinarima u Srbiji i pogoršanja uslova za slobodu izražavanja i slobodu medija. "Evropski parlament izražava zabrinutost zbog pritisaka i pretnji novinarima koji vode većoj autocenzuri", navodi se u Rezoluciji o napretku Srbije u procesu evrointegracija uz poziv vlastima da stvore uslove za slobodu izražavanja i medija kao temeljnu vrednost EU.

U rezoluciji je "izražena zabrinutost zbog pogoršanja uslova za potpuno ostvarivanje slobode izražavanja u Srbiji i naglašena potreba za potpunom transparentnosti medijskog vlasništva".

U tekstu koji su evroparlamentarci usvojili danas na zasedanju u Strazburu, pozdravlja se i traži brzo sprovođenje usvojenih zakona o javnom informisanju i medijima, zakona o elektronskim medijima i zakona o javnim radiodifuzionim uslugama.

U rezoluciji se navodi da prilikom sprovođenja novog medijskog paketa treba osigurati održivost javnih radiodifuznih usluga na manjiskim jezicima, kao i održivost i finansijsku stabilnost javnih medija, kao i regionalnih i lokalnih medija.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs