Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

06. 03. 2015

Uređivačka nezavisnost i finansijska održivost za RTK

6.3.2015. (www.rtklive.com) - Iz Brisela poručeno da sve treba uraditi kako bi se sačuvala uređivačka nezavisnost RTK-a i pronašlo održivo finansiranje.

Portparolka evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana, Maja Kocijančić izjavila je da je potrebno osigurati uređivačku nezavisnost, profesionalnost i finansijsku održivost Radio Televizije Kosova.

Kocijančić je pozvala skupštinu Kosova da osigura uslove za rad RTK-a u skladu sa zakonom.

"Evropska unija pridaje veliku važnost slobodi izražavanja i slobodi medija. U svom godišnjem Izveštaju o napretku za Kosovo EU konstantno izražava zabrinutost povodom uređivačke nezavisnosti javnog emitera", rekla je Kocijačić danas na konferenciji za novinare u Briselu.

"Pozvali smo skupštinu Kosova da obezbedi uslove za nezavistan i transparentan javni emiter, da se pronađe rešenje za dugoročno održivo finansiranje RTK-a, kako predviđa zakon, i da se osigura da izbor članova Borda bude zasnovan na stručnosti i profesionalizmu", izjavila je ona.

Kocijančić je izjavila da se mora učiniti sve da javni servis Kosova služi građanima.

"Nedavna dešavanja su jasan signal da se situacija nije popravila. Menadžment javnog emitera i skupština Kosova treba da osiguraju da RTK ispuni sve obaveze previđene zakonom, odnosno da služi javnosti, bude nezavistan, nepristrasan, bez komercijalnog i vladinog uticaja", izjavila je portparolka evropskog komesara.

Kocijančić je ovo izjavila odgovaravajući na pitanje novinara o nedavnim dešavanjima kada je grupa urednika vesti u televizijskom programu na albanskom jeziku RTK1 optužila vršioce dužnosti odgovornih urednika da sprovode cenzuru, zahtevajući njihovu smenu. Samo dan pošto su ti isti urednici izabrani za glavne i odgovorne urednike RTK kanala -TV 1 i TV3, Bord RTK-a je poništio takvu odluku uz obrazloženje da se kasnilo u procedurama.  

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs