Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

16. 03. 2015

O vlasničkoj strukturi i kontroli medija u sredu

16.3.2015. (Tanjug) -Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje razmatraće u sredu, 18. marta, izveštaj o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji.

Savet za borbu protiv korupcije dostavio je 20. februara Vladi Srbije izveštaj o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji.

U tom dokumentu analizirana je vlasnička struktura medija, vlasništvo države u medijima, kontrola medija kroz različite modele finansiranja, funkcionisanje regulatornih tela, kao i fenomeni tabloidizacije, cenzure i autocenzure.

Kao i u prethodnom izveštaju, Savet je dao perporuke Vladi za razrešenje uočenih problema.

Predsednica Odbora Vesna Marjanović nedavno je Tanjugu rekla da će na toj sednici poslanici, odnosno članovi tog skupštinskog tela, razmatrati objavljeni izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije, kao i da će moći da postave pitanja o nalazima i rezultatima izveštaja.

Podsetivši da nije u nadležnosti Odbora da taj izveštaj usvaja i da u tom smislu ne očekuje neku formalnu odluku, Marjanović je izrazila nadu da će članovi Odbora sa predstavnicima Saveta doći do određenih zaključaka ili preporuka.

"I to u smislu na koji način parlament može bolje da kontroliše primenu zakona, zaštiti i garantuje medijske slobode u Srbiji, položaj novinara...i da omogući jednu demokratsku raspravu, pluralizam mišljenja, koji, po mom mišljenju, trenutno nedostaje u našim medijima", ocenila je ona.

Marjanović je rekla da smatra da je urađena jedna ozbiljna analiza koja je ukazala na najveće probleme u medijima danas - netransparentnost vlasništva, netransparentnost finansiranja, ugrožen položaj javnih servisa, problem cenzure i autocenzure i tabloidizacije.

"Mislim da se svi možemo složiti da su to ključna pitanja trenutno kada je u pitanju medijska politika, medijska scena u Srbiji i u tom smislu je svakako taj izveštaj relevantan za dalje razmatranje u parlamentu", zaključila je Marjanović.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs