Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

16. 03. 2015

Kako je u razmaku od dva sata došlo do objavljivanja pogrešnih informacija o spasavanju bebe

16.3.2015. (UNS; autor: D.B.) - Šta se u petak, 13. marta, u medijima dešavalo i kako je u razmaku od dva sata došlo do objavljivanja dve netačne informacije da je helikopter sleteo, a beba spasena? Prvu netačnu informaciju objavio je RTS onlajn pozivajući se na svog dopisnika. "Beba je bezbedna u kragujevačkoj bolnici" naveo je RTS. U blog formi, prateći vesti iz minuta u minut, u 21.25 RTS piše da je sanitetsko vozilo sa bebom uz pratnju policije stiglo u bolnicu u Kragujevcu preko Kopaonika.

"Izvori dopisništva u Kraljevu, dva izvora, potvrdila su tu vest. U 20.30 naše dopisništvo poziva svoj izvor koji kaže da dete ide prema Kragujevcu, a drugi izvor je potvrdio da je preko Kopaonika stiglo u Kragujevac. Dopisništvo javlja onlajn redakciji. Čim saznajemo da nije tačna mi tu vest brišemo iz lajv bloga, nastavljamo da pratimo dalje, a na tviteru pišemo izvinjenje", kaže UNS-u urednik sajta RTS-a Ljubiša Obradović, kojem je poznat identitet oba izvora pogrešne informacije.

Drugu netačnu informaciju, nakon samo dva sata, objavila je agencija Beta.

"Kako je za RTS izjavio direktor Instituta za majku i dete Radoje Simić, na Aerodromu "Nikola Tesla" bebu je dočekala ekipa lekara sa sanitetskim vozilom za prebacivanje do Instituta", javlja Beta, a prenosi Politika Onlajn u 23.49 sati.

"Vest je data posle Trećeg Dnevnika RTS-a, u 23.29 sati. U Dnevniku je bila telefonska izjava direktora Instituta Radoja Simića. Mi smo je loše interpretirali i napisali da je bebu dočekala ekipa lekara. Sutradan u 11.30 smo poslali ispravku", kaže Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik Bete i dodaje da se radilo o „nepreciznom prenošenju izjave sa RTS-a".

Na pitanje UNS-a da li je u redakciju stiglo saopštenje u kojem se navodi da se događaj desio, urednik Bete kaže da nije bilo nikakvog saopštenja ili telefonskog poziva sa takvim informacijama.

"Cela priča sa nama počinje i završava se sa tom izjavom. Neprecizno smo je dali", kaže Cvejić i dodaje da su kolege u redakciji videli na sajtovima sličnu informaciju i da su već bili pod tim utiskom.

Satnica leta

Kako je na konferenciji za novinare održanoj u subotu, 13. marta, rekao komandant 204. vazduhoplovne brigade Predrag Bandić, "helikopter je u 20.15 sati poleteo sa aerodroma u Batajnici. Transport bebe iz kasarne u Raškoj počeo je sat vremena nakon poletanja, u 21.15, dok je u 22.15 helikopter dva puta neuspešno pokušao da sleti na aerodrom Nikola Tesla. U 22.31 izgubljena je komunikacija sa posadom".

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs