Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

17. 03. 2015

Novinarske greške i teorije zavere

17.3.2015. (Politika; autor: J. Popadić) - Urednik „Alo" Duško Vukajlović tvrdio na „Tviteru" da su ga „moćni ljudi" ubeđivali da je helikopter sleteo i da je beba zbrinuta u bolnici.

Pad vojnog helikoptera i sedam izgubljenih života, među kojima su novorođenče, naši najbolji piloti i tim medicinskih stručnjaka, prouzrokovao je još jednu polemiku u javnosti. Novinska agencija Beta je, naime, u petak u 23.29 časova, objavila vest da je beba stigla u Beograd i da je na Aerodromu „Nikola Tesla" dočekao tim lekara. Izvinjenje agencije Beta usledilo je sutradan i članovi redakcije su naveli da su pogrešno interpretirali izjavu dr Radoja Simića, direktora Instituta za zaštitu majke i deteta. Nikakvih skrivenih namera, tvrde u ovoj agenciji, nije bilo.

- Reč je o ljudima koji rade noćnu smenu, u teškim uslovima. Desila se greška koju smo pokušali da ispravimo - izjavio je za naš list Ivan Cvejić, urednik ove agencijske kuće.

Pogrešnu agencijsku vest preneli su mnogi mediji, između ostalih i naš portal „Politika onlajn". Ona se nije pojavila u štampanom izdanju našeg lista, već samo na sajtu, ali to nije sprečilo mnoge korisnike društvenih mreža da prošire „informaciju" kako je „Politika" učestvovala u dezinformisanju javnosti. Portal „Teleprompter", serijski kršilac etičkih normi naše profesije, u subotu je „ekskluzivno" objavio da je „Politika", neposredno pre pada helikoptera, izvestila da je bolesna beba stigla u Beograd. „Kolege" iz „Telepromptera" nisu našle za shodno da napomenu da nije reč o vesti naše redakcije, već o prenetoj Betinoj informaciji. Uskoro su nikle nove teorije zavere po kojim su srpski mediji bili učesnici zajedničkog udruženog poduhvata obmanjivanja javnosti u pogledu sudbine bebe iz novopazarske porodice Ademović. Teoretičarima zavere dobro su poslužile informacije da je na sajtu „Kurira" takođe bio postavljen tekst pod naslovom „Uživo spasavanje bebe iz Raške: Helikopter Vojske Srbije sleteo na Aerodrom „Nikola Tesla", u petak u 21.39 časova. Taj tekst je ubrzo promenjen i sada se na njegovom mestu nalazi u potpunosti drugi tekst o padu vojnog helikoptera. Na sajtu dnevnog lista „Alo" pojavio se tekst pod naslovom „Izgiboše svi zbog nezrele majke", ali je i taj naslov ubrzo promenjen. Međutim, urednik lista „Alo" Duško Vukajlović u subotu je na „Tviteru" napisao da su ga dva sata nakon pada helikoptera „moćni ljudi ubeđivali da je helikopter sleteo i da je beba u bolnici". „Njima na dušu", napisao je Vukajlović. Sa tim se nije složila Bojana Lekić, koja je za portal „Istinomer" izjavila da bi „volela kada bi novinarikoji su objavili netačnu informaciju o uspešnom sletanju vojnog helikoptera u Beograd, jasno kazali ko im je rekao da puste takvu vest, jer je to minimum duga prema profesiji i žrtvama nastradalih". Novinari bi, istakla je Lekićeva, isto tako trebalo da javno istupe i kažu: „Ja sam pustio vest, jer je meni tako rekao Pera Perić."

Protivrečne informacije pojavljivale su se i na sajtu RTS-a, koji je u petak oko 21.15 časova objavio da je beba stigla u Klinički centar u Kragujevcu. Desetak minuta kasnije ova informacija je „skinuta" sa portala. Ubrzo je usledilo i izvinjenje RTS-a uz napomenu da je akcija spasavanja u toku. Ljubiša Obradović, odgovorni urednik internet portala RTS-a, ističe da nikakav nalog o puštanju pogrešnih vesti nije dobio.

- Stvarno mi je žao što ne mogu da potvrdim, iako sam celu noć bio budan i dostupan, da me je bilo ko od političara, a posebno premijer Vučić zvao i naredio da objavim pogrešnu vest, što jedan broj kritičara očigledno insinuira i priželjkuje. Te noći sam komunicirao preko službenog telefona, a listing je dostupan - izjavio je Obradović za naš list. Informaciju o pristizanju bebe u Kragujevac pustilo je dopisništvo RTS-a iz Kraljeva, a saobraćajna policija i Sektor za vanredne situacije potvrdili su ovu vest, kažu u dopisništvu RTS-a u Kraljevu.

- Sanitet je u neko doba krenuo ka Kragujevcu i oko osam časova je trebalo već da stignu. Krenuli su preko Kopaonika, ali su zastali u mestu Miljanovci na Kopaoniku. Vratili su se, ali saobraćajna policija nije obaveštena o tome.Tada niko u Kraljevu nije znao da je helikopter krenuo po bebu i da je sanitet vraćen sa puta za Kragujevac. Kolega koji je dežurao ispred kasarne u kojoj je sleteo helikopter nije video letelicu, jer je bila magla. Čuo je njen zvuk, ali nismo znali da je helikopter došao po bebu - izjavila je za naš list Vera Aksentijević, dopisnica RTS-a iz Kraljeva, dodajući da se duboko izvinjava porodicama nastradalih i gledaocima zbog nenamerne greške.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) juče je ocenilo da je „nedopustivo informisanje građana koje se zasniva na unapred sročenim saopštenjima ili smišljenim scenarijima koji dovode čitaoce, slušaoce, gledaoce u zabludu". NUNS je istakao da je odgovornost pojedinačna i da „svaki medij treba da preispita način na koji je izveštavao o rušenju helikoptera". 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs