Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

17. 03. 2015

Tasovac: Za poboljšanje klime u slobodi izražavanja

17.3.2015. (Tanjug) - BEOGRAD - Vlada Srbije i Ministarstvo kulture imaju iskrenu želju da poboljšaju klimu i preduslove za slobodu izražavanja, izjavio je danas ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.


On je na prvom Savetovanju o bezbednosti sajtova sa informativnim sadržajem istakao i da je taj skup odličan uvod u održavanje međunarodne konferencije o bezbednosti novinara, 26. i 27. marta u Beogradu.

Tasovac je rekao da tu konferenciju organizuju ministarstva kulture i spoljnih poslova Srbije u saradnji sa beogradskom kancelarijom OEBS-a za slobodu izražavanja.

"To će biti prva velika konferencija organizovana tokom našeg predsedavanja OEBS-om što je još jedan dokaz koliko veliki značaj svi pridajemo uređenju medijske oblasti a što je bilo i biće prioritete Vlade Srbije", rekao je on.

Tasovac je izrazio uverenje da "takvim inkluzivnim i transparentnim pristupom pokazujemo iskrene namere da se stvari učine još boljim" u oblasti medija.

Prema njegovim rečima, medijima pripada nesporna i neotuđiva prava i slobode što nesme biti dovedeno u pitanje".

Tasovac je podsetio i da će ova godina doneti velike promene na medijskom polju - "država će izaći iz medijskog vlasništva, biće sprovedena digitalizacija televizijskog signala"

On je dodao i da će biti uspostavljen novi model projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja kojima se promoviše javni interes.

Prema njegovim rečima, poznato je i da će u komisijima koji će odlučivati o projektima koji će biti sufinasirani većinu čine predstavnici medijskih i novinarskih udruženja.

"Očekujem ove godine i otvaranje pregovaračkog poglavlja 23 koju u predpristrupnim pregovorima sa EU obuhvata prvosuđe i osnovna ljudska prava što podrazumeva pravo i slobodu izrazavanja", rekao je on.

Tasovac je naveo i da se nada da će doći i do otvaranja pregovaračkog poglavlja 10 koje se odnosi na medije i informaciono društvo.

"Ove godine ćemo ambiciozno raditi i na polju medijske pismenosti što je ključno za bolje i pravilno razumevanja medijskih sadržaja koji nam se svakodnevno", rekao je on.

Prema njegovim rečima, biće započet i rad na novoj medijskoj strategiji koja bi formalno trebalo da trasira put kojim ćemo se kretati u narednom periodu imajući u vidu tehnološki razvoj, pregovarčki proces sa EU i iskustva zasnovano na donošenju i primeni medijskih zakona.

Na skupu "Bezbednost sajtova sa informativnim sadržajem", uz predstavnike medija i novinarskih udruženja učestvovali su i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i republički javni tužilac Zagorka Dolovac.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs