Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

17. 03. 2015

Dobitna kombinacija - prevencija,edukacija i profesionalizam

17.3.2015. (Tanjug) - BEOGRAD - Na savetovanju o bezbednosti sajtova sa informativnim sadržajem ukazano je danas u Beogradu na potrebu preventivnog delovanja u zaštiti sadžaja, ali i poštovanja elementarnih pravila novinarske profesije prilikom objavljivanja informacija.


Skup je organizovalo Ministarstvo kulture i infromisanja u saradnji sa MUP-om i Republičkim javnim tužilaštvom, a kako je rekao ministar Ivan Tasovac međusobno prožimanje državnih organa i njihova direktna komunikacija sa medijima predstavlja dobitnu kombinaciju.

Tasovac je istakao da je "to formula u koju verujemo da nas može voditi boljitku i otkloniti često kontraverzna tumačenja i zloupotrebe u toj oblasti".

"Smatramo da je to najbolji način da se ubuduće tehnički problemi nastali nepridržavanjem elementarnih sigurnosnih mera u virtuelnom svetu ne proglašavaju za atak na sajtove i slobodu izražavanja", rekao je Tasovac na skupa.

On kaže da se u tom svetu sve česće primećuje "transfer odgovornosti sa vlasnika i urednika prema vlasti - od odsustva samokritike i regulative sadržaja koji se na pojedinim sajtovima sa informativnim sadržajima graniče sa dobrim ukusom".

Prema njegovim rečima, to se odnosi i na izostanak elementarnog pravila u novinarstvu da se čuju obe strane a neki sadržajii "imaju za cilj atak na nečiji privatni život porodicu i decu".

Na skupu su govorili republički javni tužilac Zagorka Dolovac i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je najavio rad na još efikasnijim načinima zaštite, ali i prevencije sadržaja sajtova.

"Radićemo sa ministarstvom kulture i tužilaštvom na tome da pronađemo efikasnije modele zaštite... a prevencija je nešto što je bolja zaštita od traženja pomoći kada se šteta već dogodi i to će biti prioriteti našeg rada", rekao je Stefanović.

On je konstatovao i da sajtovi sve više preduzimaju primat u izveštavanju ukazavši da o tome koliko je važna njihova uloga u prenošenju informaciju u realnom vremenu možda najbolje pokazuje i nedavni slučaj kidnapovanje dvogodisnje devojčice.

Prema njegovim rečima, zahvaljući informativnim sajtovima ljudi su mogli jako brzo da dobiju informacije o automobilu, tablicama, devočici ...

Stefanović je ukazao i da otvorenost informativnih sajtova, na kojim čitaoci mogu i da komentarisu i da kreiraju vesti, pokazuje istovremeno i njihovu veliku ranjivost.

Prema njegovim rečima, što je više informativnih sajtova i što je veća njihova posećenost postaju i zanimljiviji za mahinacije i zloupotrebe u virtuelnom svetu sajber kriminala.

Kada je reč o odbrani od visokotehnološkog kriminala, Stefanović je naglasio značaj saradnje s kolegama iz sveta i putem međunarodne pravne pomoć koja "nije uvek brza".

Stefanović je naveo i da je uloga svih jedinica u MUP-u koja se bave viskotehnološkim kriminalom jasno definisana i da su svi pripadnici spremni da odgovore zadacima u tom kontekstu.

On je dodao i da se, zbog razvoja tehnologija, menja i usvršava način izvršenja tih krivičnih dela ukazavši na neophodnost stalnog usvršavanja pripadnika MUP.

Dolovac je istakla i da je tema skupa značajna za rad državnih organa i informativnih medija a da bi rezultati trebalo da pomognu građanima da lakše dolaze do pouzdanih i proverenih informacija.

Ona je podsetila da je jedan od osnovnih principa rada tužilaštva njegova transparentnost u okvirima koji nalaže krivični postupak, odnosno zakon.

Prema njenim rečima, to najviše dolazi do izrazaja kada je reč o događaju u kome se kao učesnici pojavljuju mediji i tužilaštvo.

"Taj odnos pokazuje svoju složenost i značaj jer se odvija u više pravaca i proizvodi efekat na građane koji nisu njegovi direktni učesnici ali koji moraju biti istinito informisani", rekla je Dolovac.

Prema njenim rečima, to se odnosi ne samo na postupanja tužilaštva već i o značaju i ovlašćenjima koje tužilastvo ima kao samostalni državni organ.

"Zato je veoma važno da se odnosi između tužilaštva i medija grade na poverenju i uz poštovanje svih zakonskih ograničenja...medijski poslenici nikada ne mogu imati prednost nad utvrđivanjem činjenica, što se nažalost često dešava u praksi", rekla je Dolovac.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs