Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

18. 03. 2015

Zaštitnik građana ne vodi postupke kontrole rada medija

18.3.2015. (Tanjug) - BEOGRAD- Zaštitnik građana ne može da vodi postupke kontrole rada medija, rekao je danas ombudsman Saša Janković, povodom negodovanja ministra Nebojše Stefanovića što nezavisni organi nisu reagovali na objavljivanje fotografija maloletnog sina predsednika vlade.


U jutrošnjoj emisiji TV Pink ministar Stefanović je, kako se navodi u saopštenju ombudsmana, rekao da organi "koji za sebe žele da kažu da su nezavisni", a od kojih je pomenuo samo Zaštitnika građana, nisu reagovali na objavljivanje fotografija maloletnog sina predsednika vlade na jednom internet sajtu.

Janković podseća da Zaštitinik građana vodi postupke kontrole organa vlasti i, za razliku od Ministarstva unutrašnjih poslova, nije ovlašćen da drugim organima podnosi prijave protiv građana, organizacija i pravnih lica kojima nisu poverena javna ovlašćenja.

"Ukoliko Ministarstvo unutrašnjih poslova i drugi organi ne budu u ovom slučaju postupali zakonito i pravilno, efikasno štiteći prava maloletnika, Zaštitnik građana može pokrenuti postupak kontrole njihovog rada, ali nikako rada internet sajta", istakao je Janković.

Zaštitnik građana navodi da je na svom Tviter nalogu još 13. marta napisao: "Formalno zaista nisam nadležan. A suštinski - nedopustivo je, štetno i zabranjeno objavljivati fotografije dece na takav način".

"U pogledu ocene ministra Stefanovića da Zaštitnik građana "želi za sebe da kaže da je nezavisan", podsećamo da to ne govori Zaštitnik građana, već to kaže, odnosno propisuje Ustav Srbije", ističe Janković.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs