Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

18. 03. 2015

Albanci na jugu formiraju svoju RTV

18.3.2015. (B92) - Nacionalni savet Albanaca (NSA) doneo je u Bujanovcu odluku o formiranju Radio-televizije koja će emitovati program samo na albanskom jeziku.

To je prvi slučaj u Srbiji da nacionalni savet jedne manjine formira svoju radio-televizijsku stanicu.

Prema prvim informacijama, redakcija ove nove medijske kuće biće u Preševu, a svojim signalom će pokrivati teritoriju opština Bujanovac i Preševo, na kojoj, prema procenama, živi oko 54.500 Albanaca.

Redakciju nove Radio-televizije činiće deo zaposlenih iz RTV Bujanovac i RTV Preševo, koje prema planu Vlade Srbije treba da budu privatizovane do 1. jula ove godine.

Glavni inicijator i promoter ove ideje, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju, kaže da na ovaj način treba da se ublaži „novo zlo koje dolazi iz Beograda".

"Odluka o privatizaciji RTV Bujanovca i RTV Preševa je nova opasnost uperena protiv svih zajednica koje žive u ovim sredinama. Kako nema života bez tačnog i blagovremenog informisanja, mi smo se odlučili na ovakav korak", kaže Musliju.

Sve druge pojedinosti (zgrada, finansijska konstrukcija, broj zaposlenih, programska koncepcija, frekvencija...) biće poznate narednih dana.

Ideju NSA na više zvaničnih skupova podržali su svi relevantni politički predstavnici Albanaca, a pre svih predsednici opština Preševo i Bujanovac, Ragmi Mustafa i Nagip Arifi, koji su obećali i finansijsku podršku ovom projektu.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs