Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

23. 03. 2015

Gogić: Završetak digitalizacije pre roka

23.3.2015. (Tanjug, RTV) - Digitalno emitovanje TV programa biće omogućeno pre predviđenog roka, rekao je agenciji Beta vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Emisiona tehnika i veze" Branko Gogić.

U ovom trenutku, 'Emisiona tehnika i veze' omogućila je digitalni TV signal za 93,6 odsto stanovništva Srbije, što znači da je veći deo posla uveliko obavljen i siguran sam da će prelazak sa analognog na digitalno emitovanje biti završen i pre krajnjeg roka, 17. juna", kazao je Gogić.

Sada je, kako je objasnio, moguće da se ugasi analogna i uključi digitalna televizija u većem delu Srbije, u kojem živi oko 4,5 miliona stanovnika, iako je bilo planirano da se taj posao završi u maju i početkom juna.

On je ukazao da građani treba da provere da li STB uređaj koji kupuju ima RF izlaz (modulator), jer se samo takvi uređaji mogu povezati sa svim modelima televizora.

Kako je dodao, kupovina STB uređaja je jednokratna investicija posle koje građani koji televiziju gledaju pomoću sobne ili krovne antene, neće imati nikakve troškove za gledanje digitalne televizije, a imaće na raspolaganju dvadesetak besplatnih televizijskih programa.

"Digitalna televizija, pored besprekorne slike i tona, pruža pogodnosti za ljude sa oštećenim sluhom, slepe i slabovide, ima višejezične prevode, mogućnost odloženog gledanja, elektronski programski vodič. Pored toga, od digitalizacije će korist imati država jer će prodajom digitalne dividende budžet imati prihod od 75 miliona evra. Prodaja slobodnog dela spektra omogućiće građanima i 4G mobilnu telefoniju i širokopojasni internet", dodao je Gogić.

Matić: Najugroženijima vaučeri umesto set-top boksova

Srbija je spremna za digitalizaciju, u aprilu će analogni signal najpre biti isključen u Vršcu, a jedina promena je to da će najugroženiji građani umesto besplatnih set-top boksova dobiti vaučere.

Kako je Tanjugu objasnila državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, do ove promene u snabdevanju građana besplatnim set-top boksovima došlo je nakon što je propao tender za javnu nabavku tih uređaja.

"Pre četiri nedelje dobili smo konačno rešenje Komisije za zaštitu prava procesima javnih nabavki koja je ponudu koja je bila najpovoljnija odbacila kao neprihvatljivu", rekla je Matićeva i dodala da je problem bio to što firma koja je dostavila referencu nije napisala da je isporučilac bio zadovoljan.

Dovedeni smo, kaže, u situaciju da je javna nabavka obesmišljena i taj postupak smo morali da obustavimo i pređemo na alternativne načine rešenja problema.

Zato je Vlada Srbije donela uredbu kojom je predviđena podela vaučera u vrednosti od 3.000 dinara najugroženijoj kategoriji stanovništva, kako bi mogli da nabave besplatne set-top boksove za prijem digitalnog signala, objasnila je Matićeva.

Građani će vaučere dobijati na adresu stanovanja, a uređaje će moći da nabave u najbližoj prodavnici u mestu u kojem žive.

Rok za prijavljivanje za dobijanje vaučera ističe 31. marta, podsetila je i dodala da je do sada zahteve podnelo 138.750 građana.

"Pravo na vaučer imaju korisnici novčano socijalnu pomoć, penzioneri sa minimalnim penzijama koji su samci odnosno nosioci samačkog domaćinstva, i korisnici prava na tuđu negu i pomoć”, podsetila je takođe Matićeva.

Na osnovu prijava za vaučere, odnosno zahteva za dobijanje set-top boksove, kazala je državna sekretarka, resorno ministarstvo je sačinilo bazu podataka, tako da će vaučeri biti dostavljeni na kućne adrese građana.

Građani koji, pak, ne pripadaju nijednoj od navedenih kategorija set-top boksove mogu da nabave u radnjama koje nude tehničku opremu.

Predstavnici resornog ministarstva su obilazili te radnje i na terenu konstatovali da su one dobro snabdevene, ali i da cene variraju u zavisnosti od tehničkih karakteristika uređaja za prijem digitalnog signala, rekla je Matićeva.


Ona je pozvala građane da uređaje kupuju na domaćem tržištu, te koji imaju oznaku "digital tv", a ne preko interneta ili na slične načine zbog žig garancije koja, kako je navela, obezbeđuje sigurnost.

Matić je ukazala da je Srbija spremna za proces digitalizacije koji je ocenila veoma kompleksnim i složenim. Očekuje se, kaže, da će država od digitalizacije, u najgorem slučaju, imati zaradu od 75 miliona evra. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs