Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

20. 03. 2015

Janković: Politika u Srbiji je bara sa živim peskom

20.3.2015. (RTV) - U Srbiji postoji bara sa živim peskom i ona se zove politika, i kada ne možete argumentovano da osporite nešto, ono što je najlakše učiniti je baciti nekog u tu baru i u živi pesak, i on tu treba da potone. Ako, kojim slučajem, krene da se bori, da objašnjava kako to nije njegovo prirodno okruženje, onda će samo brže da potone, izjavio je danas zaštitnik građana Saša Janković.

Janković je, gostujući u emisiji "Jedan na jedan" Radio-televizije Vojvodine, rekao da se kod nas sve svodi na one za i na one protiv, na vlast i opoziciju.

"Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je rekao da se ja ponašam kao ostrašćeni pripadnik bivšeg režima i stranke koja me je i predložila za funkciju zaštitnika građana, a ne zna da me je prvi put na tu funkciju predložila DSS, a da su me drugi put predložile tri stranke", objašnjava on i dodaje da se radi o "bacanje prašine u oči".

Komentarišući ocene predstavnika Evropske unije, koji ovih dana borave u Srbije, da je unapređena oblast ljudskih prava i da je Srbija regulisala rad regulatornih tele i nezavisnih institucija, Janković je rekao da je juče razgovarao sa komesarom za ljudska prava Saveta Evrope, a danas sa delegacijom Evropskog parlamenta, koju predvodi Eduard Kukan, te da bi o tome da "on vidi nešto što oni ne vide" trebalo razgovarati sa njima.

"Najbolje bi bilo da oni objasne šta su tačno mislili. Može biti da ja nisam u pravu, i ja ne smatram da je onaj koji tvrdi da nisam u pravu nečastan", ističe on. 

Janković objašnjava da ono što on pokušava da argumentovano pokaže da se dešava u Srbiji, u domenu medijskih sloboda, jeste da se sužava prostor u kome se različiti stavovi i argumenti mogu prezentovani u podsticajnoj atmosferi, u kojoj niko nikoga ne proglašava za neprijatelja, izdajnika, za nekoga ko organizovano napada na državnu bezbednost.

Janković kaže da je obaveza države po pitanju medija dvostruka, da država ne sme da cenzuriše medije, na način da ministar pozove urednika i nešto zabrani, i dodaje da toga nema u Srbiji.

"Ali, država je dužna da stvara podsticajnu atmosferu, a kako ona može da postoji ako novinar nakon objavljenog teksta bude proglašen za "žutog", opoziciju, nepoštenog i nečasnog, bude izložen linču u određenim medijima. Ljudi se onda povlače, jer im to ne treba u životu", navodi on.

Janković objašnjava da država jeste odgovorna za stanje u medijima, te da tri medijska zakona treba da daju rezultate, po pitanju transparentnosti vlasništva, finansiranja i povlačenja države iz medija, ali da ti zakoni još uvek u praksi nisu dali rezultate.


Janković dodaje da zakoni u Srbiji jesu solidni, ali se ne sprovode, kao i da novinari moraju da imaju pravo da kritikuju, a da ne budu posle optuženi da ih plaćaju tajkuni. On kaže i da je sama činjenica da novinar ima razloga da razmišlja o svojoj bezbednosti zbog svoje emisije nedopustiva.

"Trebao sam da gostujem na B92 u onoj emisiji Olje Bećković koja je zabranjena, a tema je trebala da bude slučaj VBA. Postavlja se pitanje koji to poslovni interes može da stoji iza odluke da se skloni emisija koja je kultna, koja je prepuna reklama. Sigurno tom vlasniku niko nije naredio da ukine emisiju, ali je činjenica da se smanjuje prostor za ovakve razgovore", navodi on.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs