Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

17. 03. 2015

Ministarstvo za rad: I novinari medija u privatizaciji imaju pravo na otpremninu

17.3.2015. (UNS) - Zaposleni u medijima mogu dobiti otpremninu pre privatizacije, ako je Agencija za privatizaciju objavila Javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju tih medija, rečeno je UNS-u u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Odlukom o utvrđivanju Programa za rešavanje viška zaposlenih u postupku privatizacije za 2015. godinu, propisano je da se ona primenjuje na subjekte privatizacije u postupku privatizacije za koje je Agencija za privatizaciju objavila Javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti, u skladu sa članom 18. Zakona o privatizaciji. Prema navedenoj odluci, subjekti privatizacije mogu podnositi zahtev za obezbeđivanje sredstava iz budžeta za rešavanje viška zaposlenih sa odgovarajućom pratećom dokumentacijom, nadležnom ministarstvu," rečeno je UNS-u.

Na pitanje UNS-a koji je najveći pojedinačni iznos koji zaposleni u ovim medijima mogu dobiti, odnosno, koliko je novca predviđeno po godini staža, Ministarstvo je odgovorilo „da zaposleni može da se opredeli za jednu od opcija i to:

1. Otpremninu u visini 200 evra po godini staža osiguranja, s tim da ukupna visina otpremnine ne može biti veća od 8.000 evra;

2. Otpremninu obračunatu na način utvrđen Zakonom o radu, s tim da ukupna visina otpremnine ne može biti veća od 8.000 evra, a visina sredstava po godini staža osiguranja kod poslednjeg poslodavca ne može biti veća od 500 evra;

3. Otpremninu u iznosu od šest prosečnih zarada po zaposlenom, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike - za zaposlene koji imaju više od 15 godina staža osiguranja".

Zaposlenom koji se opredeli za prvu ili treću opciju, navode u Ministarstvu, u godine staža se računa ukupno ostvaren staž, a zaposlenom koji se opredeli za drugu opciju u godine staža se računaju godine rada u radnom odnosu kod poslodavca kod koga ostvaruje pravo na otpremninu.

„Privredno društvo treba da proveri kod Agencije za privatizaciju da li je ono u portfoliju Agencije za privatizaciju", naglasili su u Ministarstvu.

U Ministarstvu navode i da su u 2014. godini iz budžeta odobrena sredstva za realizaciju Programa za rešavanje viška zaposlenih u AD „Politika", kao i da je u 2015. godini održan sastanak u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sa predstavnicima JP „Tanjug". 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs