Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

24. 03. 2015

POTVRĐENA OPTUŽNICA ZA UBISTVO ĆURUVIJE

24.3.2015. (Danas; autor: V.J.) - Beograd - Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu je potvrdilo optužnicu protiv četvorice okrivljenih koji se sumnjiče da su 1999. godine ubili novinara i nekadašnjeg vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavka Ćuruviju. U saopštenju Apelacionog suda se navodi da su, odlučujući po žalbi, potvrdili prvostepenu odluku Višeg suda u Beogradu koji je 20. februara ove godine potvrdio optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal.


Optužnica tereti nekadašnjeg načelnika Resora državne bezbednosti Radomira Markovića za podstrekivanje teškog ubistva. Pored njega na optužnici se navode i šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi Resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Milan Kurak, koji su optuženi za saizvršilaštvo u ubistvu Ćuruvije.

„Po nalaženju Apelacionog suda prvostepeni sud je u obrazloženju odluke kojim je potvrđena navedena optužnica dao dovoljno jasne i argumentovane razloge da ima dovoljno dokaza da se osnovana sumnja da su okrivljeni učinili krivična dela podigne na nivo opravdane sumnje, a što je neophodan uslov za podizanje optužnice, pri čemu će ocena svakog pojedinačnog dokaza po kvalitetu biti stvar veća pred kojim se drži glavni pretres, a koje će dokaze ispitati pojedinačno i u vezi sa ostalim dokazima koji će biti izvedeni na glavnom pretresu", navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Takođe, odlukom ovog suda potvrđeno je prvostepeno rešenje od 6. marta 2015. godine kojim je Milanu Radonjiću i Ratku Romiću produžen pritvor do 30 dana.

Komisija: puna istina o ubistvu

Beograd - Komisija Vlade Srbije za istraživanje ubistava novinara pozdravila je odluku Apelacionog suda kojom je potvrđena optužnica za ubistvo Slavka Ćuruvije.

„Želim da Tužilaštvu za organizovani kriminal i svim drugim državnim organima (MUP, BIA) čestitam na upornosti u rešavanju ovog slučaja", poručio je predsednik Komisije Veran Matić u pisanoj izjavi. Nadamo se da će se i na suđenju utvrditi puna istina o ovom ubistvu i da će počinioci i nalogodavci biti primereno kažnjeni. Takođe, nadamo se da ćemo uskoro videti i rešavanje ostalih slučajeva kojima se Komisija bavi, istakao je Matić. D. D.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs