Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

27. 03. 2015

Medijima uloga zaštite privatnosti

27.3.2015. (Tanjug, B92) - Beograd -- Mediji treba da imaju proaktivnu ulogu u zaštiti privatnosti građana i podataka o ličnosti.

Osim toga, mediji bi trebalo da u izveštavanju nađu pravu meru između javnog interesa i zaštite tog prava, rečeno je na okruglom stolu o ulozi medija u razvoju svesti o zaštiti podataka o ličnosti.

Pomoćnik generalnog sekretara službe Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Radoje Gvozdenović kaže da mediji ne vode računa o zaštiti privatnosti i podataka o ličnosti i ne podižu, nego čak snižavaju, svest čitalačke publike o zaštiti tog prava.

Govoreći o problemima sa kojima se u svom radu suočava Poverenik Rodoljub Šabić, Gvozdenović navodi da su problemi vezani za Zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji ne prati trendove informatičke ere i ograničava rad Poverenika u slučajevima kada mediji krše zakon.

Na okruglom stolu koji je organizovalo Društvo za informatiku Srbije u saradnji sa Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, rečeno je da je Povernik u 2013. godini pokrenuo 1.140 postupaka za zaštitu ličnih podataka.

Advokat Slobodan Kremenjak kaže da se već 20 godina bavi medijima i da u 99 odsto slučajeva ako se novinar pridržava profesionalnih standarda, uradiće dobru stvar i sa stanovišta prava.

Prema rečima sudije Apelacionog suda u Beogradu Dragice Popesku, mediji u izveštavanju treba da vode računa o dostojanstvu ličnosti i da privatnost mogu ugroziti i lažima i istinitom informacijom.

Popesku kaže da se u medijima najčešće krši pravo na čast i ugled i dostojanstvo ličnosti, a tužbama protiv medija najčešće se pred sudom traži nadoknada štete zbog pretrpljene duševne boli.

Predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković upozorio je da u svetu, kao i u Srbiji, raste ugroženost ličnih podataka navodeći da se u eri informacionog društva lični podaci olako postavljaju na društvenim mrežama i otkriva se privatnost.

"Svi smo potencijalni objekti nadzora", kaže Marković i ističe da nije za širenje paranoje, ali da treba biti obazriv, jer sve što se postavi na društvene mreže i Ineternet trajno ostaje zabeleženo.

Navodeći da u Srbiji 2,8 miliona ljudi koristi Internet, Marković kaže da je potrebno podizati svest o zaštiti ličnih podataka i da svojim ponašanjem ne treba da dozvolimo da postanemo informaciono nadzirano društvo.

"Zalažemo se za što širu primenu Interneta, ali Internet ima stalnu tendenciju smanjenja privatnosti", rekao je Marković i istakao potrebu da mediji informišu javnost o zaštiti podataka o ličnosti.

Upozorio je na porast sajber kriminala, krađu identiteta, brojeva platnih kartica, lozinki i pinova navodeći da smo svi potencijalni objekti nadzora i špijunaže.

Marković je poručio da treba biti obazriv i čuvati lične podatke, ažurirati operativne sisteme i antivirus programe, izbegavati sumnjive sajtove, ne otvarati mejlove od nepoznate osobe i kontrolisati šta deca rade na Internetu.

Novinar "Politike" Milan Mišić kaže da je narušavanje privatnosti surova realnost i da je privatnost nešto što je nekad postojalo, a sada je samo lepa uspomena, ali i poručio da ne treba odustati od zaštite tog prava.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs