Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

02. 04. 2015

Studio B ide na aukciju

2.4.2015. (Beta, EurActiv.rs) - Agencija za privatizaciju 2. aprila je najavila da će uskoro početi da objavljuje javne pozive za prodaju medija u vlasništvu lokalnih samouprava. Lokalne samouprave osnivači medija kasne sa ispunjavanjem procedura za privatizaciju, čime medije dovode u opasnost od gašenja budući da država od 1. jula ne sme biti vlasnik medija. Prema odluci gradskih odbornika od 2. aprila Studio B će se privatizovati na aukciji, a za preuzimanje ove medijske kuće ima dva zainteresovana kupca, od kojih je samo jedan zainteresovan za kupovinu Studija B kao medija pod propisanim uslovima koji uključuju i nastavak proizvodnje medijskih sadržaja.


Agencija za privatizaciju uskoro će početi da objavljuje javne pozive za prodaju medija čiji su osnivači lokalne samouprave, rečeno je Beti u Agenciji.

Lokalne samouprave su dužne da Agenciji za privatizaciju dostave odluku o modelu privatizacije medija čiji su osnivač, i privatizacionu dokumentaciju, što je uslov za objavljivanje javnih poziva za prodaju tih medija.

Do sada tu obavezu nisu ispunile sve lokalne samouprave koje su osnivači medija.

Ranije je Agencija za privatizaciju upozorila da zbog kašnjenja lokalnih samoprava u dostavljaju odluka i dokumentacije, mediji mogu doći u situaciju da ne budu privatizovani, što može značiti njihovo gašenje zbog nedostatka finansijskih sredstava za poslovanje.

Agencija je objavila poziv za prikupljanje pisama investitora o zainteresovanosti za privatizaciju 73 medija, među kojima su 64 u vlasništvu lokalnih samouprava.

Zakon o javnom informisanju propisuje da mediji čiji je osnivač država ili lokalna samouprava, moraju biti privatizovani do 1. jula ove godine, nakon čega će prestati njihovo finansiranje iz budžeta.

Ukoliko mediji ne budu privatizovani do tog roka, predviđeno je da vlasništvo bude ponuđeno zaposlenim u tim medijima. Ukoliko zaposleni to ne budu prihvatili, mediji će biti brisani iz registra javnih glasila.

 

Studio B na aukciji 

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su danas odluku o privatizaciji Radio-televizije Studio B prodajom 100% kapitala te kuće na aukciji, nakon javnog prikupljanja ponuda.

 

Prema toj odluci, početna cena za prodaju iznosi 100% procenjene vrednosti kapitala Sudija B na dan 31. 12. 2013. godine, što prema podacima Agencije za privatizaciju iznosi oko 18,8 miliona dinara.

Prema toj odluci, u okviru priprema za privatizaciju biće uslovno otpisana dugovanja Studija B, koja je 100 odsto u vlasništvu Grada Beograda.

Do sada su interesovanja za privatizaciju Studija B iskazale dve firme - trgovinska firma "CTC Unit" Beograd, po danas usvojenom modelu i "Gama sistem" iz beogradskog naselja Zuce koja je zainteresovana za kupovinu imovine.

Poslanica opozicione Nove stranke Aleksandra Hristić rekla je da joj je žao što se Studio B privatizuje, ali da je svesna da tako mora.

Ona je dodala da je veoma sporno to što se za privatizaciju do sada zainteresovala firma koja se bavi prodajom čamaca, lustera i stanova i firma (iz Zuca) kojoj je blokiran račun.

Odbornik opozicione Demokratske stranke Zoran Alimpić rekao je da se ta stranka ne slaže sa tim da se Studio B privatizuje, navodeći da je to televizija koja je mnogo značila građanima Beograda.

Alimpić je dodao da će "kraj" Studija B uslediti nakon isteka pet godina tokom kojih mora da se obezbedi kontinuitet u proizvodnji medijskih sadržaja od javnog interesa, jer će tada moći da se potpuno komercijalizuje, a građani će ostati bez informacija koje mogu da dobiju.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs