Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

03. 04. 2015

Komisija uputila Pravobranilaštvu predmet "Politika"

3.4.2015. (Tanjug) - BEOGRAD - Komisija za zaštitu konkurencije uputila je Pravobranilaštvu predmet koji se odnosi na prodaju dela vlasništva u društvu "Politika novine i magazini" (PNM) zbog sumnje da je nemački VAC svoj udeo od 50 odsto prodao moskovskoj Ist medija grupi, a da ga prethodno nije ponudio drugom vlasniku - državi čime je prekršio i osnivačke akte PNM.

Zbog pretpostavke da je takvom transakcijom ostvarena koncentracija vlasništva za koju nije dobijeno odobrenje Komisije, ona je naložila moskovskoj firmi da plati procesne penale u vrednosti 143.500 evra.

U saopštenju Komisije za zaštitu konkurencije navodi se da je predmet upućen državnom pravobranilištvu kako bi se ispitala punovažnost tog ugovora i odlučilo o eventualnom pokretanju spora, novac (procesni penali, 143.500 evra) će biti uplaćen u budžet Srbije, a Ist medija grupi određeni su konkretno zbog toga što nije postupila po zaključku Komisije od 29. januara 2015. godine, kojim je naloženo dostavljanje podataka i dokumentacije za potrebe postupka.

"Ovim rešenjem Komisija jasno stavlja do znanja svim učesnicima na tržištu da će neispunjavanje Zakonom propisanih obaveza za dostavljanje podataka, potrebnih za pravilno utvrđivanje činjeničnog stanja, biti sankcionisano u skladu sa Zakonom", navodi se u saopštenju.

Drugim zaključkom Komisije prekinut je postupak protiv društva Ist medija, jer je neophodno da se reši prethodno pravno pitanje u ovom predmetu a to je: da li je punovažan ugovor o kupoprodaji udela između prethodnog vlasnika udela u društvu PNM Ost holding GmbH iz Beča (koji je povezano pravno lice nemačke medijske grupacije VAC) i društva Ist medija grupe.

"S obzirom na moguću štetu po imovinska prava i interese Republike Srbije, Komisija je, imajući u vidu značaj ovog pitanja, odlučila da uputi predmet Državnom pravobranilaštvu radi ispitivanja punovažnosti predmetnog ugovora i odlučivanja o eventualnom pokretanju spora", navodi se u saopštenju i dodaje da zbog značaja i složenost predmeta Komisija nastavlja aktivnu saradnju sa nadležnim organima u Srbiji i u inostranstvu.

Moskovska Ist medija grupa preuzela je 50 odsto udela u Politici jula 2012. od bečkog Ost holdinga, čiji se vlasnik nemački VAC povukao iz Srbije jer je bio nezadovoljan uslovima poslovanja, a prema sopstvenom priznanju, iza moskovske firme bio je u trenutku prodaje udela vlasnik Farmakoma Miodrag Bogićević.

Sve ovo, prema saznanjima Blica, vodi u moguće poništavanje ugovora o suvlasniku najstarije medijske kuće u Srbiji.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs