Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

31. 03. 2015

Mirković: Nacionalne manjine imaće i dalje svoje medije

31.3.2015. (Beta) - Saveti nacionalnih manjina moći će da formiraju svoje medije i nakon 1. jula kada prestaje finansiranje medija iz budžeta lokalnih samouprava, izjavio je danas u Nišu državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković. "Zakon o javnom informisanju predviđa da Saveti nacionalnih manjina mogu da formiraju svoje medije preko fondacija. Finansiranje tih medija neće imati nikakve veze sa projektnim finansiranjem, ono će se odvijati preko posebnog kanala, u skladu sa Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina", rekao je Mirković na skupu posvećenom primeni novih medijskih zakona.

Mirković je istakao da će mediji koje su već formirali Saveti nacionalnih manjina nastaviti da funkcionišu kao i do sada, a prema njegovim saznanjima, interesovanje za osnivanje sopstvenog medija pokazao je jedino Nacionalni savet Albanaca.

On je kazao da je Ministarstvo kulture i informisanja u stalnom kontaktu sa Ministarstvom za rad kako bi bio rešen problem viška zaposlenih u medijima kojima predstoji privatizacija.

"Vlada Srbije je na početku godine usvojila preporuke za rešenje tog problema, ali još ne možemo govoriti o detaljima te preporuke", kazao je Mirković.

Prema njegovim rečima, mediji koji u prvoj polovini godine ne mogu da konkurišu za projektna sredstva jer nisu privatizovani, moći će to da učine u drugoj polovini godine.

"Ministarstvo kulture je predvidelo sredstva za konkurs koji će biti raspisan posle 1. jula, a lokalnim samoupravama je takođe predloženo da deo sredstava planiraju za raspisivanje konkursa u drugoj polovini godine", rekao je Mirković.

Državni sekretar je istakao da će projektno finansiranje doneti boljitak i gledaocima i medijskim kućama u Srbiji, ali da se sigurno taj boljitak neće osetiti "preko noći". 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs