Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

31. 03. 2015

Vlasnici "Dinkićevih akcija" bez prava na akcije u medijima

31.3.2015. (Danas; autor: B.C) - Zaposleni u medijima koji su u procesu privatizacije, a koji su dobili besplatne akcije nekoliko javnih preduzeća prethodnih godina, koje je obećao tadašnji ministar Mlađan Dinkić, neće imati pravo na vlasništvo u svom mediju ukoliko to glasilo ne bude želeo niko da kupi, predviđa se Uredbom o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija koju je Vlada Srbije usvojila na poslednjoj sednici.

Podsetimo, Zakonom o javnom informisanju i medijima, usvojenom u avgustu prošle godine, propisuje se da ukoliko neki medij ne bude privatizovan do 1. jula ove godine, akcije će biti ponuđene zaposlenima, a ukoliko ih oni ne prihvate, taj medij će biti ugašen.

Pravo na prenos besplatnih akcija imaju, inače, zaposleni ili oni koji su ranije bili zaposleni u izdavaču medija, u koje spadaju i penzioneri.

„Zaposleni imaju pravo na prenos besplatnih akcija za svaku punu godinu provedenu u radnom odnosu kod tog izdavača medija. Pravo na prenos besplatnih akcija može se ostvariti najviše za 35 godina provedenih u radnom odnosu kod tog izdavača medija", predviđa se Uredbom.

Dalje se, međutim, propisuje da pravo na prenos besplatnih akcija ne ostvaruje lice koje je pravo na besplatne akcije i novčanu naknadu ostvarilo u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravo na besplatne akcije i novčanu naknadu.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs