Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

08. 04. 2015

Policija istražuje hakerske napade na sajt Danasa

8.4.2015. (Danas; autor: K. Živanović) - - Inspektori Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP Srbije boravili su juče u redakciji Danasa povodom hakerskih napada na naš sajt u dva navrata, za vikend i preksinoć. Oni su razgovarali sa odgovornim licima u Danasu u cilju prikupljanja relevantnih činjenica koje bi vodile do otkrivanja počinilaca i motiva za ove napade.

Podsećamo, za vikend i juče, na stranicama internet portala www.danas.rs pojavili su se sadržaji koji nisu nastali u našoj redakciji, a koji su usmereni na kompromitaciju Saše Mirkovića, predsednika Skupštine opštine Zaječar.

Istovetni tekst hakeri su postavili i na sajt Peščanika, sa kojima su pripadnici Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a takođe u kontaktu.

Na identičan način kao i u ponedeljak, na sajt nam je i juče ubačen tekst pod nazivom "Čovek čvrste ruke pod istragom", u kojem se iznose klevete na račun Đura Đurovića, direktora Beogradske poslovne škole.

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković prosledio je policiji podatke koje smo mu dostavili, kako bi u jedinstvenom predmetu gonili nepoznatog počinioca. Privatnu tužbu podneće i Đurović.

Inspektori Posebnog odeljenja za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije koji su bili u našoj redakciji sumnjaju da je ista osoba postavila sporne tekstove, jer je krivično delo učinjeno na identičan način. Jedina razlika, sa novinarske tačke gledišta, jeste što je ovoga puta tekst potpisan imenima i prezimena autora, a ne inicijalima.

Ispod teksta o profesoru Đuroviću potpisan je Marko Milanović, koji je javnosti poznat po tome što je prvi osporio da Mića Jovanović, tadašnji rektor Megatrenda, ima doktorat na Londonskoj školi ekonomije.

Situaciju u kojoj se našao Milanović za naš list opisuje kao "potpuno bizarnu".

- Nikada ranije mi se nije dogodilo da mi neko podmeće tuđ tekst. Cela stvar je potpuno bizarna. Lično ne nameravam da reagujem pravnim putem. Od toga ne vidim nikakve vajde, imajući u vidu da nijedan hakerski napad na medije nije rešen. Ovo je samo poslednji u nizu - ocenjuje Milanović.

Direktor Beogradske poslovne škole Đuro Đurović video je tekst na našem sajtu pre nego što je uklonjen, ali je kako kaže, odmah posumnjao da je reč o hakerskom napadu.

- Tekst obiluje poluistinama i gomilom gnusnih laži. Da biste nekog oklevetali, morate da plasirate i poneku istinitu informaciju. Čim sam pročitao, znao sam da redakcija vašeg lista ne stoji iza teksta - naglasio je Đurović.

Naš sagovornik misli da zna ko je autor, o čemu će obavestiti policiju. Tačnije, sumnja na dvojicu.

- Jedan od njih je bivši zaposleni, kome nije produžen radni odnos, pa se sada sveti. A drugi je mnogo zvučnije ime u obrazovnom sistemu. Sa njim sam imao sukobe i u javnosti - kaže Đurović.

Inspektori MUP-a potvrdili su nam juče da je reč o takozvanom "sql indžekšenu", te da su hakeri pronašli propust u zaštiti na jednoj od stranica našeg sajta i tu ubacili tekst.

O verovatnoći pronalaska počinioca, kao i o njegovim hakerskim sposobnostima za sada je, kažu, rano govoriti.

Ipak, da nije reč o amateru može nam potvrditi sam sadržaj tekstova. Obilje biografskih podataka u tekstu "Čovek čvrste ruke pod istragom" ali i u prethodnom, "Ko je Saša Mirković", pokazuju da je autor uložio znatan istraživački napor sa ciljem da okleveta i optuži osobu o kojoj piše. Način na koji su tekstovi opremljeni, gde se na prvi pogled ne razlikuju od ostalih koje plasiramo na sajtu, takođe ukazuje da je haker uložio dodatan napor u svoj "posao".

Kazna do pet godina zatvora

Kazna za krivično delo računarske sabotaže je od šest meseci do pet godina zatvora. Ako se tome pridodaju i tužbe oklevetanih, Saše Mirkovića i Đura Đurovića, kazna bi mogla biti znatno veća.

Peščanik podneo krivične prijave

Urednice Peščanika Svetlana Vuković i Svetlana Lukić podnele su Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP i Višeg javnog tužilaštva krivičnu prijavu protiv N. N. lica zbog neovlašćenog upada u sajt i falsifikovanja njegovog sadržaja. Dana 3. i 6. aprila ove godine, nepoznate osobe postavile su na sajt Peščanika dva teksta, jedan potpisan inicijalima N. P., a drugi imenima naših saradnika Marka Milanovića i Miljane Radivojević, navodi se na sajtu Peščanika i dodaje da pomenute tekstove nisu pisali autori Peščanika.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs