Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

08. 04. 2015

Zašto urednici emisije nisu reagovali

8.4.2015. (Dnevnik) - U 2015. godini, u Srbiji, svake nedelje je jedna žena ubijena od strane muškog člana porodice ili od strane njoj poznatog lica, a strahujemo da je ovaj broj i veći jer nisu svi slučajevi femicida dospeli u medije, kažu Aleksandra Nestorov i Vedrana Lacmanović, predstavnice Mreže „Žene protiv nasilja", koju čine 27 ženskih organizacija koje pružaju usluge ženama koje su preživele muško nasilje u Srbiji.

Potrešene vešću o ubistvu Z. K. (26), koju je u Jagodini na smrt pretukao suprug S.K. (29), dok je njihovo dvoje maloletne dece bilo u susednoj sobi, predstavnice ove mreže izrazile su razočaranje, nevericu i ljutnju zbog vesti da je jedan od mogućih motiva za ubistvo sumnja na prevaru, izneta u rijaliti šouprogramu DNK TV Pink, u kojoj su ubica i žrtva gostovali pre oko mesec dana.

Kako ističu, u pomenutoj emisiji ubijena Z. K. snimljena je s vidnim povredama na licu, o čemu svedoče komentari gledalaca.

Zašto niko od urednika emisije nije prijavio nadležnim institucijama sumnju da je sada pokojna Z. K. žrtva nasilja, umesto što se, oglušujući se ne samo o novinarsku etiku, već i o zdrav razum, bavio učitavanjem senzacije u muško nasilje prema ženama u svrhu sticanja profita, pitaju se predstavnice Mreže „Žene protiv nasilja".

Mreža „Žene protiv nasilja" će se obratiti nadležnim institucijama sa zahtevom da se ova emisija ukine. U međuvremenu poziva javnost na bojkot ove emisije, kao i svih drugih medija koji neadekvatnim izveštavanjem podržavaju predrasude o muškom nasilju prema ženama.

"Medije pozivamo da se javno ograde i osude ovakav vid izveštavanja, te da bez odlaganja započnu izveštavanje kojim poštuju dostojanstvo i ličnost žrtava nasilja, te neguju društveno odgovorno i istraživačko novinarstvo. Pozivamo nezavisne institucije: Ombudsmana, Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti i Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti i pristup informacijama od javnog značaja da se oglase u vezi sa ovim slučajem, a parlament da preispita rad Regulatornog tela za elektronske medije (nekadašnja Radiodifuzna agencija) koji očigledno ne daje nikakve rezultate!, kažu predstavnice Mreže „Žena protiv nasilja". 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs