Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

08. 04. 2015

Vršac prvi prelazi na digitalni signal

8.4.2015. (RTV) - Istorijski dan i za televiziju. Tačno u podne ugašen je prvi analogni signal regionalne televizije Banat iz Vršca i ova televizija je, prva u Srbiji, kompletno prešla na digitalno emitovanje.

Istovremeno je izvršena i proba svih sistema pred konačno gašenje analognog sistema u Vršcu 15. aprila. Do tada će se provera vršiti na digitalnom emitovanju TV Banat.

Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Emisiona tehnika i veze" Branko Gogić rekao je ranije da je u ovom trenutku omogućen digitalni TV signal za 93,6 odsto stanovništva Srbije, što znači da će prelazak sa analognog na digitalno emitovanje biti završen i pre krajnjeg roka, 17. juna.

Prema njegovim rečima, moguće je da se ugasi analogna i uključi digitalna televizija u većem delu Srbije, u kojem živi oko 4,5 miliona stanovnika, iako je bilo planirano da se taj posao završi u maju i početkom juna.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je ranije da će nakon Vršca digitalizacija biti urađena u Kikindi, Somboru i Subotici.

Matić je rekla da će digitalizacija omogućiti prodaju oslobođenog spektra i od te prodaje budžet Srbije dobiće novac u iznosu od nekoliko desetina miliona evra.

Kada je reč o programu Radio-televizije Vojvodina, oba programa su u mreži koja se emituje za teritoriju Vojvodine i urađeno je sve što je bilo potrebno da bi se omogućilo digitalno emitovanje.

Da bi tv programe gledali digitalno, nikakve dodatne uređaje ne moraju da kupuju gledaoci koji imaju kablovsku mrežu, IPTV ili satelitsku antenu. Građani koji koriste samo sobnu ili krovnu antenu, trebaju da nabave novi televizor sa oznakom digital TV ili set top boks uređaj.

U ovlašćene prodavnice u Vršcu stigli su set top boks uređaji za socijalno ugrožene stanovnike i počelo je njihovo preuzimanje. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs