Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

08. 04. 2015

Peščanik: Krivične prijave protiv N.N. lica

8.4.2015. (FoNet, RTV) - Urednice Peščanika Svetlana Vuković i Svetlana Lukić podnele su Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP i Višeg javnog tužilaštva krivičnu prijavu protiv N.N. lica zbog neovlašćenog upada u sajt i falsifikovanja njegovog sadržaja.

Dana 3. i 6. aprila ove godine, nepoznate osobe postavile su na sajt Peščanika dva teksta, jedan potpisan inicijalima N.P, a drugi imenima naših saradnika Marka Milanovća i Miljane Radivojević, navodi se na sajtu Peščanika.

Tekstove Čovek "čvrste ruke" pod istragom i Ko je Saša Mirković nije napisao nijedan autor Peščanika, njihovo objavljivanje nisu odobrile urednice Svetlana Vuković i Svetlana Lukić, niti su ih na sajt postavili vebmaster ili sistem administrator Peščanika.

Tekst Ko je Saša Mirković, kako se ističe, pojavio se i na sajtu lista Danas, takođe bez znanja urednika i vebmastera, uz napomenu da je prenet sa sajta Peščanika.

Od juna 2014. godine, kada smo objavili seriju tekstova u kojima su analizirane doktorske disertacije visokih državnih funkcionera, pa do najnovijeg menjanja sadržaja sajta, Peščanik je pod stalnim napadima koji su u dva slučaja rezultirali izmenom sadržaja.

U avgustu 2014. izmenjena je naslovna strana sajta i postavljeni tekstovi pod naslovom "stop lažima", u novembru 2014. izbrisana su tri teksta o spornim doktorskim disertacijama, kao i njihovi prevodi na engleski jezik, navodi se na sajtu Peščanika.

Od policije ne očekujemo savete bazirane na komentarima po internet-forumima, nego ozbiljnu istragu koja se, naravno, može završiti i neuspešno. Najmanje što očekujemo je da o bilo kakvom ishodu budemo obavešteni, stoji u saopštenju. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs