Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

08. 04. 2015

NVO traže da REM oduzme dozvolu TV Pink

8.4.2015. (Beta, RTV) - Više od 70 organizacija civilnog društva zatražilo je od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da zabrani dalje emitovanje emisije "DNK" na TV Pink, a tom mediju sa nacionalnom frekvencijom da oduzme dozvolu za emitovanje signala, saopštila je danas Mreža "Žene protiv nasilja".

U saopštenju se navodi da su 74 organizacije civilnog društva i MODS - Mreža koju čini 95 organizacija koje štite dečja prava, potpisale peticiju za zabranu emitovanja emisije "DNK" i oduzimanje licence TV Pink.

U peticiji se navodi da je TV Pink u emisiji "DNK", emitovanoj prošle nedelje, omogućio "još jednom nasilniku da pred očima javnosti zlostavlja suprugu preispitujući njenu 'ispravnost' u postupku utvrđivanja očinstva nad zajedničkom decom".

Organizacije civilnog društva ocenile su da je time TV Pink dehumanizovala ženu, normalizovala muško nasilje prema ženama, dala mu legitimitet i doprinela eskalaciji nasilja sa brutalnim ishodom.

Prema navodima medija, njegovo nasilje prema supruzi se pojačalo u periodu od snimanja do prikazivanja sporne emisije, a dva dana posle emitovanja nasilnik ju je ubio, navodi se u peticiji.

Nevladine organizacije pozvale su Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nezavisna i druga tela, koja bi trebalo da štite prava žena i dece i nadgledaju rad medija, da se oglase povodom ovog slučaja.

Zatraženo je i da pozovu na odgovornost medije i institucije koji su nepažnjom, pogrešnim postupanjem, odnosno nepostupanjem omogućile ubistvo žene i svedočenje dece nasilju nad majkom.

"TV Pink smatramo televizijom koja je počinila zločin prema ženama i nedostojnom licence emitera TV programa. Državu koja ne kazni ovakvog emitera takođe ćemo smatrati sučesnikom u zločinu", piše u peticiji.

Emisija "DNK" emitovana je 31. marta, a prema navodima medija S.K. je ubio svoju suprugu Ž.K. 2. aprila.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs