Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

09. 04. 2015

Šabić: Način saopštavanja informacija izazvao ogorčenje

9.4.2015. (Tanjug) - BEOGRAD - Način na koji su nadležni saopštavali ili uskraćivali informacije o padu helikoptera izazvalo je ogorčenje javnosti, ocenio je Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.


On smatra i da je teza Tužilaštva o primarnoj odgovornosti pilota za helikoptersku nesreću bila "inicijalna kapisla" za eksploziju medijskih napisa.

Šabić je za B92 rekao da je neobično saopštenje Tužilaštva koje kaže da su za nesreću primarno odgovorni piloti, navodeći da odgovornost ne utvđuje tužilaštvo već sud.

On je podsetio da je, kada su komisije formirane, rečeno da će predočiti detalje javnosti i da je to zvučalo logično, ali kada su završile rad pojavilo se saopštenje Ministarstva odbrane koje kaže neće saopštiti sve, pozivajući se na neko uputstvo ministra odbrane.

"Ja sam tada reagovao i rekao da postoje zakonom predviđeni razlozi zbog kojih bi nekada mogao biti ograničen pristup javnosti nekim informacijama, ali taj razlog svakako nije podzakonski akt ministra", rekao je Šabić i dodao da ne zna na osnovu kog zakona je potom rečeno da se čeka saglasnost Tužilaštva za objavljivanje.

Govoreći o osetljivosti podataka u izveštaju, Poverenik je kazao da ne misli da je 99 odsto informacija iz izvestaja osetljivo, dok "jedan odsto možda jeste".

"Nažalost taj jedan odsto jeste objavljen. Niko normalan ne očekuje da budu saopštene šifre koje su relevantne u okviru sistema komunikacije, niti kućne adrese i brojevi telefona pognulih.. , a upravo to smo saznali. Da li smo saznali baš sve druge relevantne stvari to je sad drugo pitanje", rekao je Šabić.

On je ocenio da je "dobro i relaksirajuće" što su se rezultati dve komisije ipak pojavili i što je objavljeno šta je utvrđeno.

"Naša javna sfera generalno funkcioniše više kao arena za obračun polititickih stranaka, nego kao demokratsko društvo, ona je tom činjenicom trajno hendikepirana, i to je nešto što opterećuje funcionisanje države i život u njoj", smatra Šabić.

On je naveo da je primetio kao ozbiljan problem način na koji su informacije zapravo saopštavane, ili uskraćivane.

"Mislim da je ozbiljan problem u funkcionisanju Ministarstva odbrane i Tužilaštva sa javnošću, mislim da je dobar deo ogorčenja i žuci koja je prisutna posledica upravo toga", zaključio je Poverenik.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs