Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

10. 04. 2015

Novinari neće moći da gazduju medijima

10.4.2015. (Večernje novosti; autor: I. Mićević) - Većina novinara i drugih zaposlenih u 74 lokalna i državna medija neće moći da dobije besplatne akcije, koje će se deliti ako se za kuću u kojoj rade ne pojavi kupac! Mada zakon predviđa da, ako medijska kuća ne bude prodata do prvog jula, radnicima akcije budu poklonjene, Vlada je donela uredbu koja značajno menja situaciju vlasnici svog radnog mesta moći će da postanu samo oni novinari i drugi zaposleni koji nikada ranije nisu upisali besplatne akcije za, recimo, Aerodrom ili NIS.

A s obirom na to da je više od 4,8 miliona punoletnih građana upisalo besplatne akcije, među njima je i većina novinara...

I njih su zanela obećanja nekadašnjeg ministra Mlađana Dinkića da će svaki građanin od prodaje javnih preduzeća dobiti hiljadu evra!

Ni hiljadu puta izgovoreno, ovo obećanje nije uspelo da postane istina, a zaposleni u medijima čiji vlasnici su lokalne samouprave ili država, poslednjom uredbom Vlade shvatili su da će većina još jednom ostati praznih ruku.

"Na volšeban način mnoge medijske kuće, za koje se ne nađu pravi kupci, zapravo će ponovo doći u ruke države. Biće određen broj akcija, malobrojni zaposleni dobiće akcije prema godini radnog staža, a sve što preostane ići će u Akcionarski fond, kao akcije Republike Srbije. Njima se ne trguje, jer je reč o zatvorenom društvu, pa će država nastaviti da gazduje medijima, iako je zakon pisan pre svega da bi država iz njih izašla. Ako se to dogodi, Zakon o medijima i informisanju biće potpuno obesmišljen u veoma važnom delu, a priča o besplatnoj podeli akcija zaposlenima pala bi u vodu", smatra Nino Brajović iz Udruženja novinara Srbije.

Ne može uredba biti starija od zakona. Zakon kaže da se akcije dele zaposlenima u medijima. Ne postavlja dodatne uslove, koji postoje u uredbi. Zakon čak i ne pominje penzionere, kojima uredba daje pravo na besplatne akcije. I Vlada i Skupština Srbije trebalo bi da daju autentično tumačenje uredbe i zakona, kako bi se znala pravila.

Da će ograničenja u raspodeli akcija postojati potvrđuje Saša Mirković, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja.

On kaže da će medijsko suvlasništvo moći da dobiju građani koji do sada nisu upisali besplatne akcije. Isto je, dodaje, važilo i kada su upisivane akcije 2010. godine. Mirković objašnjava i da dinamika procesa privatizacije zavisi od lokalnih samouprava.

On kaže da se još ne zna ko su potencijalni kupci, jer izjašnjavanje o zainteresovanosti nije formalno prijavljivanje.

"Mnogi potencijalni kupci nisu hteli ni da šalju pismo o zainteresovanosti", jer nisu znali cene, navodi Mirković.

Onog trenutka kada bude oglašena aukcija, znaćemo ko je zapravo zainteresovan. Sve što se sada spominje su samo spekulacije. A ako pojedine lokalne uprave nastave da ignorišu proces privatizacije, to će voditi u podelu besplatnih akcija. Oni koji ne budu našli kupca u dva kruga, ili čije akcije posle toga niko ne bude želeo, biće ugašeni i obrisani iz registra medija. Isto bi moglo da se desi i onima čiji dug prelazi ukupni kapital. A zaposleni u medijima koje čeka prodaja, na sajtu Agencije za privatizaciju mogu da provere imaju li pravo na deo kapitala kuće u kojoj rade.

Prodaju velike

Za privatizaciju državnog dela vlasništva u "Novostima" i "Politici" postupak treba da pokrene Vlada Srbije. Ministarstvo privrede zaduženo je da odluči o privatizaciji novinske agencije Tanjug. Za lokalne medije odluku donose lokalne samouprave.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs