Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

16. 04. 2015

OPASNOST OD GAŠENJA MEDIJA

16.4.2015. (Danas; autor: B.C.) - Agencija za privatizaciju tvrdi da za 30 glasila nisu dostavljene odluke o modelu prodaje

Beograd /// Agencija za privatizaciju do juče je primila samo sedam ispravno donetih odluka o modelu privatizacije medija, dok za 30 medija odluke nisu ni dostavljene, a za 17 medija odluke nisu donete u propisanom obliku, saopštila je ova agencija. Oni podsećaju da su na osnovu Zakona o javnom informisanju objavili javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju 73 medija, od kojih je 64 u vlasništvu lokalnih samouprava, koje su dužne da u skladu sa zakonom donesu odluke o modelu privatizacije za ova preduzeća.

„Uvažavajući molbu Ministarstva kulture i informisanja, sa sastanka na kojem su prisustvovali ministar Ivan Tasovac i direktor Agencije Ljubomir Šubara, Agencija za privatizaciju je za lokalne samouprave pripremila nacrte odluka koje su u skladu sa zakonom i koje mogu biti uvažene kao osnov za sprovođenje daljeg postupka privatizacije. Odluke su dostavljene lokalnim samoupravama od kojih se očekuje da najkasnije do 1. aprila dostave Agenciji za privatizaciju ispravne odluke. Pored dostavljenih odluka, ova preduzeća su dužna da u istom roku dostave i odgovarajuću privatizacionu dokumentaciju, što je uslov za objavu javnih poziva, radi njihove prodaje", objašnjavaju u Agenciji.

Agencija za privatizaciju naglašava da je dostavljanje navedene dokumentacije ključni preduslov za raspisivanje javnih poziva za privatizaciju medija, u skladu sa zakonskim rokovima. U suprotnom, zbog kašnjenja i nemogućnosti sprovođenja privatizacije, imajući u vidu da u skladu sa zakonom 1. jula prestaje finansiranje medija iz budžeta lokalnih samouprava, „preti realna opasnost od gašenja tih medija zbog nedostatka finansijskih sredstava za poslovanje".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs